Gazdaság

Közel 30 milliárd forintnyi TOP-os forrást használtak fel a megyében

Közel 30 milliárd forintnyi TOP-os forrást használtak fel a megyében

2020. június 30., kedd
Közel 30 milliárd forintnyi TOP-os forrást használtak fel a megyében

A II. Csongrád-Csanád megyei Polgármesteri Szakmai Fórumon Oláh Gábor

regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár és Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos értékelte a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Magyar falu program Csongrád-Csanád megyére gyakorolt hatását.

Oláh Gábor elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) sikeresen zárul és már gőzerővel halad a TOP 2. tervezése. Hozzátette, a kormány úgy döntött, hogy az EU-ból érkező források egy részét a következő ciklusban is az önkormányzatokon keresztül juttatják a gazdaságba.

Hangsúlyozta, a TOP-nak köszönhetően Csongrád-Csanád megyében 29,14 milliárd forintnyi forrást használtak fel. A döntéssel lekötött forrás 34,21 milliárd forint, míg az elbírálás alatt lévő projektek 4,39 milliárd forint értékűek.

Kiemelte, iparterület és ipari parkok tekintetében többszörösen meghaladta Magyarország az Európai Unió felé tett vállalásait. Hozzátette, a városi fejlesztések és a helyi társadalmi akcióban részt vevők száma is kétszerese az előzetesen vállaltaknak.

Az államtitkár a költségnövekmények kapcsán elmondta, Csongrád-Csanád megyében eddig 42 darab többlettámogatási igény pozitív elbírálásáról született már kormányhatározat 1,11 milliárd forint értékben. Hozzátette, további 21 kérelem feldolgozása folyamatban van.

Oláh szerint a kormány megállapította, hogy a TOP jelentős sikereket ért el, így a megyei közgyűlések bevonásával kell a programot folytatni. – Az operatív programok jelenlegi szerkezete megmarad. A jelenlegi fejlesztéspolitikai intézményrendszer hajtja végre 2020–2027-es időszakot is, de a jogszabályi háttér finomhangolása szükséges az egyszerűbb végrehajtás érdekében – fogalmazott. Oláh Gábor elmondta, a kormány a napokban hozza meg a döntéseket, amelyekkel alá lehet írni a megállapodást az Európai Bizottsággal.

Kiemelte, hogy az operatív program beindulásáig lesz pár hónap, amikor már uniós forrással lehet dolgozni, így a következő ciklus jobb helyzetből indul, mint az előző.

Népszerű a Magyar falu program

Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos a konferencián elmondta, a Magyar falu program első két éve eredményesnek bizonyult, mert az ígéreteket tartalmi és eljárási kérdésekben is sikerült teljesíteni. Meglátása szerint a program népszerűsége részben annak köszönhető, hogy korábban nem állt ekkora forrás rendelkezésre a községek fejlesztésére, ráadásul a pályázati rendszer rugalmas, gyorsan történnek döntések. A program népszerűsége kapcsán példaként említette, hogy az ötezer lélekszám alatti települések 97 százaléka legalább egy pályázatot benyújtott, továbbá a falusi csoknak köszönhetően 2500 településen kezdett növekedni a lélekszám.

Kifejtette, hogy Csongrád-Csanád megye 50 ötezer lélekszám alatti településéből 44-ben éltek a falusi csok kínálta lehetőséggel.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, a falusi csokot azokon az ötezer lélekszámnál nagyobb településeken is fel lehet használni, ahol van tanya, ráadásul az áfa-visszatérítési támogatás lehetősége továbbra is fennáll. Beszédében megemlítette, hogy a Magyar falu program egyik legnépszerűbb eleme a falusi útfejlesztés volt, amelyre összesen csaknem 9 milliárd forintot biztosított a kormány.

A falusi útalapnak köszönhetően Csongrád-Csanád megyében 25 kilométernyi állami kezelési mellékútszakasz szinte teljesen megújult, és ez a munka folytatódni fog a jövőben is.

A kormánybiztos elmondta, az ötezer lélekszám alatti települések civil szervezeteinek számára 5 milliárd forintos alapot biztosítanak, emellett az orvosi szolgálati lakásról szóló pályázat azokat a településeket segíti, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, valamint néhány napon belül megjelenik a buszvásárlási pályázat is. Kitért arra is, hogy a piaci szolgáltatások fejlesztésére kasszát nyitnak, így a falusi kisboltok megmentésére, megnyitására külön programot indítanak.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.