Közélet

Életüket ennek szentelték

Életüket ennek szentelték

2020. június 30., kedd
Életüket ennek szentelték

Semmelweis-nap: az egészségügy szolgálatosainak ünnepe.

Az édesanya, aki sokaknak példát jelent, a közszférában dolgozik. Annak is egy érzékeny pontján: az egészségügyben. A holnap neki különleges alkalom: a sürgősségi osztályok, ügyeletek – tudnivaló –sosem állnak le, de a szerda a gyógyszertárak és az orvosi rendelők munkatársai számára a pihenésé. Hát hogyne, július elseje az ő ünnepük! Egy olyan valaki tiszteletnapja, aki hivatásjelkép, áldozatkészség-minta, egy XIX. századi kifogástalan úr és remek orvos: az anyák megmentője, Semmelweis Ignác. Akinek küzdelmes élete után másfél évszázaddal érkezett a legmagasabb elismerés: az egészségügyi világszervezet nemzetközi bizottsága a gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit 2013-ban „A világ emlékezete” program részének nyilvánította.

Az édesanya, aki holnap biztosan gondol majd a példaképre is, valamikor egy kórház fertőző osztályán dolgozott. Különleges óvintézkedések, védőfelszerelés, figyelem minden pillanatban – egy ilyen helyen ez természetes. De, mint tudnivaló, az ördög nem alszik. Akkor éjszaka sem aludt. Új beteg érkezett, vérvétel, vizsgálatok, infúzió. És akkor, a tán ezredik sikeres vénapreparálás után egyetlen egyszer elég volt egy rossz mozdulat. Tűszúrás. Szinte észrevétlen. De azonnal tudták, baj van.

A fertőzés kis híján végzetes lett. Az édesanya viszont szívós asszony. Az orvosok tették a dolgukat, mint máskor. S miközben mindent úgy csináltak, ahogy egyébként is, de biztosan eszükbe jutott a sok közösen átdogozott műszak, a hétvégi ügyeletek, a krízisszolgálat, ahol elmosódik a különbség orvos és nővér között. Mert egyik a másik nélkül nem megy semmire.

Amikor nagy sokára felgyógyult, ment volna vissza a szolgálati helyére. Nem engedték. Főnökei azt mondták, kétszer nem tehetnek konckára egy életet. Azóta a körzeti rendelőben nyugalmasabb a munkája; azt is ugyanolyan gonddal végzi. A betegek szeretik, profizmusát elismerik. Sokszor két műszakot visz, mert az orvosok, ha helyettesítőt keresnek, elsőként őt kérik. Most, szerdán tehát pihen. Biztosan eszébe jutnak egykori kollégái, akiknek – mint neki is egykor – most sem lehet szünet, hiszen a kórházak, sürgősségi osztályok állandó szolgálatosai. Csütörtökön aztán ő is ott lesz a rendelőben. Mosolyogva. A betegekkel most is kedves lesz, gondos, figyelmes. Idősödve is, honnét a lelkierő? Lánya mondja: azok közül való az édesanyja, akik az életüket ennek szentelték. Hogy közben a lába is, a gerince is fáj? Csak rá tartozik. A fájdalom az, ami teljesen az övé…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.