Egyetem

20 világranglistán is az SZTE a legjobb magyar felsőoktatási intézmény

20 világranglistán is az SZTE a legjobb magyar felsőoktatási intézmény

2020. június 19., péntek
20 világranglistán is az SZTE a legjobb magyar felsőoktatási intézmény

Mintegy 20 világranglistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi felsőoktatási intézményként. E siker hátterében – többek között – az áll, hogy az SZTE küldetése az oktatás, a kutatás, a gyógyítás hármasságának egysége, amit az utóbbi években elismer az intézménynek megítélt jelentős kormányzati és uniós támogatás is.

QS, THE, ARWU, THE Impact Ranking, GreenMetric, Leiden, Webometrics – néhány, azok közül a felsőoktatási tevékenységeket listázó rangsorok közül, amelyekre a világ leginkább figyel, és amelyeknek a Szegedi Tudományegyetem évek óta adatot szolgáltat. A felsőoktatási toplisták a 2000-es évek elejétől működnek, az ARWU például 2003 óta. A nemzetközi felsőoktatási rangsorokra indulásuk óta egyre nagyobb figyelem irányul mind az intézmények, mind a leendő hallgatók, mind az egyetemek környezete, mind pedig a média részéről. Módszertanaik az évek során egyre finomodtak és specializálódtak, illetve egyre nagyobb számú intézmény kapcsolódik be és vesz részt ebben a nemzetközi összehasonlításban.

Az SZTE a rangsorok élén

A legjelentősebb, illetve legnagyobb figyelmet kivívó nemzetközi rangsorok: a Quacquarelli Symonds (QS), a Times Higher Education (THE) és az Academic Ranking of World Universities (ARWU, más néven „Sanghaj rangsor”) listái, ideértve ezek globális, regionális, tudományterületi rangsorait is. Jelentős toplista továbbá a THE fenntarthatósági rangsora (University Impact Rankings), valamint az UI GreenMetric „zöld egyetemi” rangsor is, de meg kell említeni az U-Multiranket is. A QS World University Rankings 2020-ban publikált listáján az SZTE az 501-510. helyen szerepel. Ezzel magyarországi viszonylatban 2012 óta az első helyen áll az intézmény. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU, „Sanghaj”) rangsort az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján készítik. A Szegedi Tudományegyetem a 601-700. helyet foglalja el, s így Magyarországon a 2. legjobb felsőoktatási intézmény. A világ mintegy 1400 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja a Times Higher Education világranglistája, amelyen a 2019-es évben az SZTE a 801-1000. kategóriában szerepelt. Az SZTE évek óta első hazai viszonylatban a Leideni Egyetem rangsorában (CWTS Leiden Rankings, 688. helyezés, 1. Magyarországon). Ez a lista a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja sorba az egyetemeket.

Jelentős kormányzati támogatás

A Szegedi Tudományegyetemet jellemzi az oktatás, kutatás, gyógyítás hármas egysége, amit elismer a jelentős uniós és kormányzati támogatás. Az SZTE folyamatosan törekszik a fejlesztésre, az alapinfrastruktúra bővítésére. Legutóbb 4,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósult meg az a radiológiai fejlesztés, amelynek következtében a XXI. századi legprofesszionálisabb orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő, új képalkotó diagnosztikai eszközparkot, a régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán. A fejlesztés eredményeként 16 év után újra saját kezébe vette az SZTE a radiológiai és nukleáris képalkotó szolgáltatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.