Közélet

Több mint 600 milliárd forintot fordított a kormány a járvány elleni védekezésre

Több mint 600 milliárd forintot fordított a kormány a járvány elleni védekezésre

2020. május 18., hétfő
Több mint 600 milliárd forintot fordított a kormány a járvány elleni védekezésre

Eddig több mint 600 milliárdot fordított a kormány védekezésre, valamint több százmilliárdot a különféle társadalmi csoportok megsegítésére. A 2021-es költségvetésnek a beruházásokat és a munkahelyvédelmet kell szolgálnia - mondta napirend előtti felszólalásában Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Az Országgyűlésben szinte minden a koronavírus-járvány elleni védekezésről szólt hétfőn - olvasható az Origo összeállításában.

Világszerte súlyos gazdasági kérdés lesz a világjárvány a következő időszakban - mondta Kocsis Máté napirend előtti felszólalásában. A Fidesz frakcióvezetője szerint fontos, hogy a kormány annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus tönkretesz.

Éppen ezért kínál bértámogatást a kormány, és adócsökkentéssel is támogatják a munkaadókat, valamint nullaszázalékos hitelt is kínálnak.

Eddig több mint 600 milliárdot fordított a kormány védekezésre, valamint több száz milliárdot a különféle társadalmi csoportok megsegítésére. A 2021-es költségvetésnek a beruházásokat és a munkahelyvédelmet kell szolgálnia - tette hozzá. Kocsis Máté elmondta, hogy a cégek és az alkalmazottak jó eszköznek tartják a bértámogatási programokat. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy

a mai ellenzék, amikor kormányon volt, akkor csak a megszorításokban gondolkoztak. Vajon az rendben volt?

Szijjártó Péter szerint 2010-ben nagyon nehéz helyzetben volt az ország. Akkor 1,8 millió adófizetőnek kellett fizetnie az összes terhet, míg az idei év elején soha nem dolgoztak annyian, mint korábban. A külgazdasági és külügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy azok a közgazdászok, akik most bírálják a kormányt, korábban nevetségesnek mondták az egymillió új munkahely létrehozását. A mostani nehéz körülmények között is azokat a vállalkozásokat kell támogatni, akik képesek beruházni. Szólt arról is, hogy két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót július 1-től.

Adónövelést akar az ellenzék

Az Önök javaslata alapján munkavégzés nélkül is lehetne jelentős pénzt kapni, mindez pedig azt jelenti, hogy jelentősen növelni kellene az adókat – válaszolta Dömötör Csaba Tordai Bencének (Párbeszéd). A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra is emlékeztetett, hogy

Tordai párttársa, Jávor Benedek korábban ártalmatlannak nevezte a járványt.

Dömötör Csaba világosan felhívta a figyelmet arra a hazugságra, amit Tordai állított, miszerint Szlovákiában jobbak a halálozási adatok, pedig északi szomszédunkban teljesen másként regisztrálják az elhunytakat. A Miniszterelnöki Kabinetiroda köszönetet mondott Müller Cecíliának. Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely, Tordai párttársa teljesen vezetés- és döntésképtelenné vált.

A járványnak drukkolt az ellenzék?

Sikerült elkerülni, hogy tízezrek kerüljenek kórházba – mondta Dömötör Csaba Gyurcsány Ferencnek.

Korábban Önök azt állították, hogy nincs elég lélegeztetőgép. Az ellenzék, amikor tehette, keresztbe tett a kormánynak, ha az Országgyűlés véget vet a veszélyhelyzetnek, akkor illene egy bocsánatot elmondani

- mondta Dömötör. A fővárosi idősotthonokat nem készítették fel a járványra, és ez a baloldali városvezetés felelőssége – tette hozzá. Önök elvennék az uniós pénzeket, ez egy pocsék politika, mert az egész ország ellen irányul – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Semmi más nem járt az ellenzék fejében, minthogy ne sikerüljön a kormány járvány elleni védekezése, mert az szerintük javította volna 2022-es esélyeiket

- emlékeztetett Dömötör Csaba.

Közel 100 ezer munkahelyet garantál ez a program

Önök már többször keverték gyanúba azokat a magyar vállalkozókat, akik támogatást kaptak, vagy kértek – így reagált Szijjártó Péter Tóth Bertalan (MSZP) felszólalására. Inkább a tisztelet és a köszönet hangján kellene róluk beszélni – tette hozzá. Ma reggelig 526 vállalat kért támogatást 254 milliárd forintnyi beruházásra, és közel 100 ezer munkahely megőrzését biztosítják. Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy

vajon milyen helyzet alakult volna ki az egészségügyben, ha a szocialisták által korábban bevezetett vizitdíj érvényben maradt volna?

Azért vásárolunk Kínából, mert csak ott van elérhető eszköz – mondta Szijjártó Péter Keresztes László Lórántnak (LMP). Kijelentette, hogy saját gyártási kapacitást kell a jövőben kiépíteni a következő időszakban. A Budapest-Belgrád vasútról azt mondta, hogy

egy versenyképes szállítási időt fog majd produkálni, ráadásul rengeteg munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy senkitől, és semelyik településtől nem vesznek el beruházásokat, és ahová mennek a beruházások, ott új források jelennek majd meg. A koronavírus elleni védekezésben megkapott felhatalmazást a járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak a kezelésére fordítottuk - válaszolta Orbán Balázs Jakab Péternek (Jobbik).

A kormány a közteherviselés politikájára építette a gazdasági politikáját, és nem akarta, hogy azokat a munkavállalókat büntesse, akik később munkahelyeket teremtenek

- tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára. Minden intézménynek rendelkezésére állnak a védőeszközök. Kijelentette azt is, hogy Magyarországon az idei év első 16 hetében kilenc százalékkal kevesebben haltak meg, mint 2019-ben.

A saját háza táján kéne söprögetnie Brüsszelnek

Brüsszel arra a kommunista gyakorlatra tért vissza, amiben meg sem hallgatják a vádlott felet

- mondta Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője napirend előtt. Az új európai birodalomnak semmi és senki nem számít, ha a saját hatalmi érdekeiről van szó - tette hozzá. Nem a tények alapján dönt Brüsszel. Hajmeresztő, hogy az EP olasz baloldali elnöke már azt is meghatározza, hogy a független magyar kormányt ki képviselheti Brüsszelben. Ez az eljárás a diktatúrára emlékeztet - mondta Vejkey Imre. Demokráciaügyben Brüsszelnek a saját háza táján kellene söprögetni.

Szégyenteljes, hogy még a koronavírus-járvány alatt is Magyarország megtámadásával foglalkozik Brüsszel.

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, hogy nem új keletű dolog, hogy Magyarországot támadja a nemzetközi liberális mainstream.

Nem tudnak mit kezdeni azzal a patrióta politikával, amire háromszor is kétharmados támogatottságot kaptunk

- tette hozzá. Világossá vált az is, hogy több esetben kettős mércével mér az EP és Brüsszel. A mostani viták egy súlyosabb szintre léptek, mivel nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek egyes külföldi miniszterek a magyar koronavírus-törvényről - emlékeztetett Szijjártó.

(Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.