Gazdaság

Nem maradhatnak titokban a munkáltatók csalásai

Nem maradhatnak titokban a munkáltatók csalásai

2020. május 29., péntek
Nem maradhatnak titokban a munkáltatók csalásai

Január eleje óta kétezer munkavállaló kapott figyelemfelhívó levelet az adóhivataltól, a dolgozókat arról értesítette a hatóság, hogy munkaadójuk egyáltalán nem vagy nem helytállóan jelentette be őket. Az új, alkalmazottvédő szolgáltatás jelentősége nem csekély, a vállalkozások csalása ugyanis adott esetben igen sokba kerülhet a dolgozóknak. A hatóságnál egyébként idén is kiemelt feladatot jelent a feketefoglalkoztatás visszaszorítása – írja a Magyar Nemzet.

Nem ritka jelenség, hogy az alkalmazott úgy tudja, legálisan foglalkoztatják, a munkaadó azonban egyáltalán nem, vagy nem helytállón jelenti be az érintettet. Az ilyen helyzetekről ránthatja le a leplet az az új szolgáltatás, amelyet az év elején indított el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A megoldást – amelynek egy törvénymódosítás teremtette meg az alapját – a hatóság szóvivője mutatta be a Magyar Nemzetnek.

– Január eleje óta levelet kapnak a NAV-tól a munkavállalók, ha munkaadójuk valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot követett el – kezdte Kis Péter András. Fontos részlet, hogy a hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése. Adóhivatali levelet így például akkor kézbesítenek az alkalmazottnak, ha a munkáltató egyáltalán nem jelentette be, vagy ha a fizetéséről és a tőle levont adóról a vállalkozás helytelen információt közölt, de akár akkor is, ha a munkaadótól nem érkezett bevallás az érintett dolgozó után.
– Lényeges pont ezek mellett, hogy az alkalmazottak a végérvényesen megállapított munkáltatói szabályszegésekről kapnak tájékoztatást – folytatta a szóvivő, megjegyezve, hogy május közepéig kétezer ilyen levelet küldött ki az adóhivatal.

– Az új szolgáltatás érdemben javíthatja a munkavállalók helyzetét – mondta Kis Péter András, amikor a megoldás jelentőségéről, értelméről kérdeztük. Az alkalmazottak rövid úton tudomást szereznek arról, ha foglalkoztatásuk nem szabályszerű, ami elsősorban azért lényeges, mert kérdésessé válhat a társadalombiztosítási ellátása mindazoknak, akiket munkaadójuk nem jelent be megfelelően. – Ezután az érintettek kellő információhoz jutnak, így nyomban és felelősen dönthetnek arról, hogy a továb­biakban is az adott vállalkozásnál szeretnének-e dolgozni. A NAV új szolgáltatásától tehát egyszerre remélhető a munkavállalók adótudatosságának növekedése s az, hogy kevesebb vállalkozás próbálkozik a feketefoglalkoztatással – fogalmazott a szóvivő.

Az adóhivatal – legalábbis kezdetben – bőven küldhet majd ki tájékoztató leveleket. Erre lehet következtetni abból, hogy a hatóság legfrissebb kimutatása szerint áprilisban több mint 5300 vállalkozás szerepelt azon a listán, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát. Hozzátartozik, hogy a lajstromból a NAV két év elteltével törli az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el. A terminus az ismételt szabálytalanság közzétételétől újraindul.

A NAV új szolgáltatásában egyébként annyiban nincs semmi meglepő, hogy a feketefoglalkoztatás letörése régi hatósági kihívás. Az esztendő elején meghirdetett ellenőrzési programnak is egyik hangsúlyos eleme volt a bújtatott foglalkoztatás feltárása és visszaszorítása. A hivatal februári közlésében külön kiemelte azoknak az eseteknek a tisztázását, amikor az általános szabályok helyett a kisadózó vállalkozások tételes adójának, vagyis a katának az előírásait alkalmazzák a valóságban munkaviszonyban dolgozó magánszemély munkaügyi helyzetére. A feketefoglalkoztatás különféle formáinak leleplezését célul kitűző kiemelt fellépéshez kellő indokul szolgál, hogy az állami bevételek között az egyik legjelentősebb tételt adják a munkavállaláshoz kapcsolódó adók és járulékok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.