Közélet

Két gazdaságvédelmi program indul

Két gazdaságvédelmi program indul

2020. május 13., szerda
Két gazdaságvédelmi program indul

A magyar kormány elkötelezett, hogy a járvány miatt elvesztett munkahelyek helyett minél több újat tudjon teremteni – mondta Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ha 50 százalék alá csökken a részmunkaidő, akkor akár százezer forint támogatást fognak biztosítani havonta.

A munkahelyi bértámogató programot kiszélesítették, a jelentkezők száma hétről hétre nő.

Dolgozóként átlagosan százezer forint állami támogatásra pályáztak a jelentkezők – ismertette. Fejér és Veszprém megyéből, illetve a fővárosból érkezett a legtöbb igény.

Nemcsak a kis- és közép, hanem a nagyvállalkozások is igénybe veszik a programot, egy cég például 744 dolgozójából 730 főre százmillió forint támogatást igényelt, így minden dolgozó 135 ezer forintos állami támogatásban részesül. Amunka.huoldalon további részletekről lehet tájékozódni. Az államtitkár kitért rá:

a kutatás-fejlesztésben dolgozók is jelentősen segítik a gazdaság újraindulását, így ezt az ágazatot kiemelten támogatja a kormány.

Eddig 7200 főre adtak be támogatási kérelmet, ezek összege elérte az 5,2 milliárd forintot. Ebben az ágazatban a kisvállalatok a legaktívabbak – jegyezte meg. A munkahelyteremtő támogatásokról további döntések születnek a közeljövőben – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor.

Kedvező járványügyi adatok

Kedvezőek a járványügyi adatok Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolója alapján, hiszen
mindössze 28-cal nőtt az új koronavírussal fertőzött személyek száma, és kevesebben – öten – hunytak el, mint az utóbbi időben.
Lélegeztetőgépen 45 beteget ápolnak. Felhívta a figyelmet: csak egészséges gyereket vigyenek közösségbe, például bölcsődébe, vagy óvodába. Szavai szerint fontos a személyi higiéniai ismeretekre – köztük a hatékony kézmosásra – minél előbb megtanítani a kisgyermekeket. A tiszti főorvos könnyen fertőtleníthető játékok használatát ajánlotta, s a rendszeres szellőztetés jelentőségét is hangsúlyozta. FFP2 és FFP3-as maszkok használatát nem tanácsolta Müller Cecília, mivel a fertőzött személy környezetét nem védi az eszköz.

Folyamatosak a biztonsági intézkedések és ellenőrzések

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, tegnap 37 helyszínre, elsősorban kórházakba szállítottak egyéni védőfelszereléseket. A kórházparancsnokok mindenhol ellenőrzik ezek felhasználását – tette hozzá. A személyforgalomban Ausztriából hazaérkezőket mostantól Alsószölnök és Jánossomorja határátkelőhelyen is várják reggeltől estig. Az alezredes azt is elmondta, újabb házi karanténban lévők vállalták önként a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, már több mint 700-an, és 11 053 karantén van érvényben összesen. Budapesten és Pest megyében továbbra is ellenőrzik, a legtöbb esetben figyelmeztetéssel, eddig összesen 49 563 esetben kellett intézkedni.
Vidéken is figyelik a rendőrök a védelmi távolság betartását, az idősávok figyelembevételét, az elmúlt 24 órában 55 fővel szemben kellett intézkedni
– ismertette Kiss Róbert.

Valószínű, de nem bizonyos a SARS-CoV2 visszatérése

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján a krónikus betegek közül a leginkább veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri, a légzőszervi, és a vesebetegek, valamint a daganatos, és a legyengült immunrendszerű páciensek. Egy lehetséges újabb járványhullámmal kapcsolatban úgy fogalmazott: bár valószínű a SARS-CoV2 visszatérése, ám nem tudható biztosan, hogy ez bekövetkezik-e.

Nagyon óvatosan kell bevezetni az élet újraindítását

A vidéki járványkórházak működéséről Müller Cecília azt mondta, már meg is indult a beutalási rend megújítása. Vagyis mivel alacsonyabb az új megbetegedések száma, felszabadítják a rehabilitációs ágyakat, ezt követik az elektív, vagyis tervezhető beavatkozásokra várók ágyai, vagyis lassan visszaállhat az eredeti rend. Újságírói kérdésre a tiszti főorvos azt mondta, a vírus nem tűnt el, továbbra is köztünk van, így teljes óvatossággal kell bevezetni az élet újraindítását.
Továbbra is kérik a védőtávolság megtartását, az arc és az orr eltakarását, mert nem lehet tudni, hol üti fel még a fejét a vírus
– figyelmeztetett. Kiss Róbert azt kérte, külföldi tartózkodás után az állampolgárok látogassanak el a konzuli honlapra és ott tájékozódjanak a beutazás feltételeiről. Ha koronavírus-gyanú nem merül fel, akkor is hatósági házi karantént kérnek a beutazótól, kivéve ha ez külföldön már megtörtént. A tiszti főorvos elmondta: vérplazmadonornak pontos eljárásrend mentén lehet jelentkezni, a részletek akoronavirusplazma.huweboldalon elérhetők. Összességében hasonló szabályok vonatkoznak ebben az esetben is mint a véradásnál, s a 18-60 éves korosztály jelentkezésére számítanak elsősorban.

Tilos teszteket árulni az interneten

Az interneten tilos teszteket értékesíteni – hangsúlyozta Müller Cecília, így értelemszerűen
nem érdemes vásárolni sem innen, hiszen nincs rá garancia, hogy valóban hiteles eredményt ad.
Ha ilyet észlelnek, kérem, jelentsék be – mondta Müller. A tiszti főorvos megismételte: a szociális otthonokban fertőzötteket levonva is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőződés, ami nem meglepő, hiszen sűrűn lakott fővárosról beszélünk. Mint mondta, bíznak abban, hogy a város lakosságában is folyamatosan csökken a fertőződések száma, és ennek ismeretében hozzák meg a további intézkedéseket. (M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.