Egészség

Egész életükben segítenek rajtunk az ápolók

Egész életükben segítenek rajtunk az ápolók

2020. május 12., kedd
Egész életükben segítenek rajtunk az ápolók

Szerdán lép hatályba az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy csak elektronikusan lehet benyújtani a hazánkba beutazásra szóló kérelmet – számolt be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Mint mondta, igazolni kell a méltányosság okát és azt az igazolványt, amely a beutazáshoz szükséges.

A beutazás oka lehet például üzleti tevékenység, munka vagy egészségügyi ellátás igénybevétele, vizsga teljesítése

– sorolta Kiss Róbert. A további részletek a Magyar Közlönyben olvashatók. Ma reggelig 421 karanténban lévő vállalta önként a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését és jelenleg 11 016 van érvényben. Budapesten az elmúlt 24 órában 366 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt. Vidéken a védelmi távolságtartást, az üzletekben az idősávok betartását és a védőmaszkok viselését ellenőrzik, összesen 84 esetben kellett szankciót elrendelni.

Rémhírterjesztés miatt eddig összesen 86 esetben indítottunk büntetőeljárást

– közölte az alezredes. A teherforgalomban és a személyforgalomban is 2-3 órás várakozással kell számolni a határokon – közölte Kiss Róbert.

A mai napon külön köszöntöm az ápolókat, hiszen ma őket ünnepeljük

– kezdete tájékoztatóját Müller Cecília, aki megköszönte áldozatos munkájukat. Hozzátette: tevékenységüket akkor tudjuk a leginkább értékelni, amikor mi magunk is bajba kerülünk. Az ápolók most, a koronavírus-járvány során különösen nagy feladatok elé vannak állítva. Köszönet jár nekik azért is, hogy

a Szent László Kórházban már 12 beteget, köztük, egy 40 éves ápoltat is le tudtak venni a lélegeztetőgépről.

Müller Cecília tájékoztatott, 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb négy krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Így az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent. A 60 százalékuk még mindig Budapesten és Pest megyében található, de ott is javulás indult el

– hangsúlyozta a tiszti főorvos. Jelenleg 746 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen. A tiszti főorvos kiemelte, az elmúlt héten fokozatosan csökkent a kórházban ápoltak száma. Emiatt a beutalási rend visszaáll a járvány kezdetén kialakulthoz, így a kijelölt intézményekben kezelik a fertőzötteket. Jelenleg 35 intézményben ápolnak fertőzötteket,

de ahhoz, hogy visszaálljon a kórházakban az eredeti ellátási rend, központosított betegellátásra van szükség

– mondta. Az újonnan felfedezett súlyos állapotú koronavírusos betegeket a Szent László Kórházba, illetve a Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják, így a többi intézményben felszabadulnak az ágyak a többi betegnek. Hozzátette, ha egy beteg kezelését már megkezdték egy adott intézményben, akkor nem szükséges elszállítani. Természetesen meg kell tartani a járványügyi készültséget, folyamatos éberségre van szükség. Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak.

Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a két kiemelt kórház egyikébe sem

– hangsúlyozta a szakember. Örömteli hír, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja egy nemzetközi körvizsgálatban vett részt a berlini orvostudományi társasággal, amelyben 100 százalékosan megfelelt – jelezte a tiszti főorvos, aki úgy véli, egy rendkívül eredményesen dolgozni képes laboratórium áll rendelkezésre, ami így járvány idején kiemelten fontos. Elmondta azt is, hogy

korábban elrendelte a bentlakásos szociális intézmények egy részének a célellenőrzését, amelyben az infekciókontrollt és az egészségügyi ellátás minőségét vizsgálták kiemelten.

Az intézményekben az elrendelt korlátozó intézkedések meghozták az eredményüket – közölte Müller Cecília. A tiszti főorvos arra is kitért, minden esetben hatósági intézkedés történik abban az esetben, ha egy szociális intézményben megjelent a koronavírus. Az intézmények nagy részét már átvizsgálták a népegészségügyi szakemberek, akiknek köszönetet mondott. A 345 intézményben egységes metodika szerint történt a vizsgálat, eszerint 343-ban az orvosi ellátás biztosított volt, csak két intézményben nem, így ott hatósági intézkedés történt – ismertette. Az intézmények nagy részében más szakorvos is volt, például pszichiáter, ortopédus. Az ápolók oktatása a járványhelyzettel összefüggésben 95 százalékban megtörtént.

Tárgyi feltételek vonatkozásában megvizsgálták többek között az egyéni védőfelszerelések készletét, a veszélyes hulladékok kezelését és a fertőtlenítés módját.

Néhány helyen tártak fel hiányosságot a szakemberek ez ügyben, öt esetben például nem szabályosan gyűjtötték a veszélyes hulladékot. Az ápolási folyamatot végigkövették a munkatársak, mert az ilyen intézményekben lakók közel 40 százaléka teljes ápolásra, 50 százalék pedig részleges ápolásra szorul. Több kisebb hiányosságot is tapasztaltak, 72 intézményben szükséges volt intézkedéseket végrehajtani, 273-ban azonban nem.

A preventív intézkedéseket folytatni fogjuk, az ellenőrzéseket gyakoribbá és rendszeressé kell tenni,

a véleményekből akár törvénymódosító javaslatok is születhetnek – mondta a tiszti főorvos. A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília megerősítette, hogy

elegendő vérplazmadonor áll rendelkezésre.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.