Közélet

A Lámpás Hölgy nyomdokaiban: ápolók világnapja

A Lámpás Hölgy nyomdokaiban: ápolók világnapja

2020. május 12., kedd
A Lámpás Hölgy nyomdokaiban: ápolók világnapja

Akár egy szertelen tigriskölyök, négykézláb vágtat a kórház folyosóján egy lány. Valószerűtlenül gyors, nyomában fut két nővérruhás, utolérik. Zihálnak, de nincs rosszallás, mosolyognak a meghökkentő produkción.

A lányt az ágyába fektetik, kis ideig még vele maradnak, nyugtatják. Aztán fáradt arccal mennek más teendőjük után. Ezernyi még a dolguk a kora esti műszakváltásig. Az osztályon minden beteg tudja, amit nem lehet titkolni: nagy bajban van a lány. Árulkodnak a mind gyakrabban feltörő jajkiáltások, s utána a nővérpapucs csattogása a kövezeten, a nővérek rohannak, hogy még időben odaérjenek; tudják, egy idő után erre már nem lesz esély. És amikor a bivalyerős gyógyszertől jön az eufória, a lebegés, na, akkor a lányka megindul. Aztán újrakezdődik minden: mint a kés metszése, olyan a jajszó, sírós hang szólongatja a papát, mamát, de azok nem jöhetnek, a nővérek viszont itt vannak, mindig, örök szolgálatban.

Előttem van, ahogy az éjszaka közepén az idősebb nővér próbál mosolyogni, bár halálosan fáradt. Aztán mi történik reggel: széles mosollyal köszön be, és egy szempillantás alatt derűssé teszi a kórtermet. Őrzöm ezt a pillanatot is: egy fájdalmas beavatkozásnál a doktor mellett kislányos, törékeny nővér asszisztál, hiába a helyi érzéstelenítés, a fájdalom alig szűnik, a kis nővér bátorít, vékony ujjait a markomba illeszti, szorítsa! – mondja parancsolóan, szorítsa! Én szorítom, de észbe kapok: a nővérnek rosszabb, bocsánatot kérek, mire azt mondja, most csak önmagammal kell törődnöm.

MTI

Hát ez az! Ők, az évtizedek deficitjét hordozó hálózatban a leginkább alulfizetettek – a mi terhünkből vesznek át, amennyit csak képesek. Az ő napjuk május 12-e: ma tartják világszerte az Ápolók Nemzetközi Napját. Épp két évszázada, hogy ekkor megszületett a brit Florence Nightingale. Fölnőve a betegápolásnak szentelte életét. Jelképpé lett: az áldozatos élet megtestesítője, a Lámpás Hölgy, aki éjszaka is fáradhatatlanul járta a katonakórházak termeit, hogy fájdalmat enyhítsen. Az ápolóképzés kiemelkedő alakja lett.

Épp úgy, ahogy a mi jelképünk, Kossuth Zsuzsanna: az első magyar főápolónő, a hazai katonakórházak megszervezője, a szabadságharcban helytálló és példát adó asszony. Aki előbb fogott hivatásához, mint brit társa, csak ő nem élhetett hosszú életet. Az ő születésnapja február 12-e. És az is egy emléknap, csak specifikusan a mieinké, a magyar ápolók csöndes, hétköznapi ünnepe: mert náluk minden nap szinte ugyanaz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.