Közélet

Online oktatás után jön az online vizsga az SZTE-n

Online oktatás után jön az online vizsga az SZTE-n

2020. április 27., hétfő
Online oktatás után jön az online vizsga az SZTE-n

Zökkenőmentes volt az átállás az online oktatásra a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A félév végén a hallgatók többsége online teheti le vizsgáit. Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányba.

Zökkenőmentes volt az átállás

Az SZTE-től kapott tájékoztatás szerint zökkenőmentes volt az átállás az online oktatásra március közepén. Mint lapunk kérdésére írták, ez a változás nem érte felkészületlenül az intézményt.– Az egyetem 20 éve hirdeti meg távoktatási tagozaton a gazdálkodási és menedzsment szakot. Emellett nagy hagyománya van az online tananyagok oktatásban való felhasználásának is. A távoktatás fejlesztése az egyetem Intézményfejlesztési Tervében meghatározott stratégiai cél. Egy uniós projekt révén már eddig is számos online tananyag készült, amelyek bekerültek az egyetemi oktatás vérkeringésébe – írták.

Online vizsgáznak a hallgatók

A veszélyhelyzet bevezetése óta a szorgalmi időszak vizsgái és a beadandó dolgozatok is online formában, az úgynevezett CooSpace rendszerben, azaz az oktatást segítő online felület segítségével zajlottak.Mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgák elsődleges felülete ez a rendszer, itt különböző eszközök állnak az oktatók rendelkezésére. –Amennyiben a szóbeli vizsga ezekkel az eszközzel nem tartható meg, akkor használható a CooSpace videokonferencia-alkalmazása is, azzal, hogy az oktató a hallgató videokonferencián való megjelenését dokumentálja – írták.

A szakdolgozatok megvédésére és a záróvizsgákra az erre alkotott kormányrendelet szabályait alkalmazzák. Ebben benne van, hogy a záróvizsgát a félév végén meg kell szervezni, az nem maradhat el. A veszélyhelyzet miatt online záróvizsgák lesznek, ennek támogatására a József Attila Tanulmányi és Információs Központban videokonferencia-termeket alakítottak ki, ezzel is segítve a záróvizsgák bizottságainak munkáját. Ahol elkerülhetetlen, ott követve a kormányrendeletben foglaltakat, személyes jelenléti vizsgák lesznek a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett.

Ez a vizsgáztatási rendszer vonatkozik a külföldi hallgatókra is.

A cél a sikeres félévzárás

Az elsődleges célkitűzés, hogy a több mint húszezer egyetemi hallgató sikeresen teljesíthesse a félévet, ezért a vizsgák elvégzéséhez minden szükséges tananyag, felület és eszköz biztosított a SZTE részéről. Annak érdekében, hogy technikai probléma ne akadályozza a teljesítést, felhívták az oktatók figyelmét, gondoskodjanak arról, hogy a felkészüléshez szükséges anyagok elérhetőek legyenek azok számára is, akik esetleg nem tudnak kapcsolódni az online oktatási alkalomhoz. Az online tanórán kívül számos lehetőségük van az oktatóknak a tananyagok megosztására, például videofelvételek, podcastok formájában. Az egyes kurzusokat érintő technikai kérdésekben a hallgatók az oktatókkal egyeztetnek.

Bár a rendszer működőképes, a rendkívüli helyzetben mégis előfordulhat, hogy valaki önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a félévre előírt kötelezettségeit, ami alapesetben anyagilag is érintené a hallgatót. – Azok a hallgatók, akik önhibájukon kívül kerülnek tanulmányi, vagy anyagi nehézségekbe, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően"Dékáni Méltányosság"űrlapon terjeszthetik elő problémájukat. AzSZTE-nek nem célja elveszíteni a hallgatóit, minden egysége arra törekszik, hogy a lehető legrugalmasabb módon megoldást találjon a megváltozott élethelyzetre, ezért az egyes kérelmek az egyéni körülmények figyelembevétele mellett, a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel nyernek elbírálást – adott tájékoztatást az SZTE.

A hallgatókat folyamatosan tájékoztatják az esetleges változásokról, illetve az egyetem hivatalos oldalán is részletes

tájékoztatót találnak a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.