Írjon nekünk

Közélet

Nincs gyógyszerhiány és maszkból is van a patikákban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Alapvető gyógyszerekből nincs hiány és maszkok is érkeztek a gyógyszertárakba. Igaz, hogy igen magas beszerzési áron.

– A legfontosabb, hogy az elmúlt napokban tapasztalt gyógyszerhiány rendeződni látszik – szögezte le dr. Jánossy Kinga. A szakgyógyszerész hozzátette, előfordulhat, hogy egy-egy orvosságból a gyógyszertárakban éppen nincs raktáron, de amennyiben a készítmény elérhető a nagykereskedőknél, akkor pár órán belül pótolni tudják. – Még a kihirdetett veszélyhelyzet kezdetén a patikák a megnövekedett vásárlói igények miatt nagyobb mennyiségben vásároltak a nagykereskedőktől, ami a kisebb gyógyszertárakban okozhatott néhány napos hiányt, de ez átmeneti volt és ma már biztonságos a gyógyszerellátás – tette hozzá.

Nem csak a jelenlegi helyzetben, de máskor is előfordulhat, hogy bizonyos hatóanyagok hiánya miatt nem tudja valaki kiváltani a felírt gyógyszert. Ilyenkor sem kell pánikba esni, a gyógyszerész azonnal kapcsolatba lép a gyógyszert felíró orvossal és a betegnek megtalálják a megfelelő és tökéletes megoldást. – Amennyiben helyettesíthető gyógyszerről van szó, hogy nyugodtan fogadják el a gyógyszerész ajánlását, gyógyulásuk érdekében – mondta a szakgyógyszerész.

Ezekre a gyógyszerekre lehet szükségünk
Láz- és fájdalomcsillapító, orrcsepp, multivitamin, C- és D-vitamin és köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő legyen a házipatikában – gyermekek esetén külön a nekik készült gyógyszereket is be kell szerezni. Nem árt, ha immunerősítőt is vásárolunk, ásványi anyagok – például cink és szelén – is jó, ha vannak otthon. Azoknak, akiknek valamilyen gyógyszert állandóan szedniük kell, nem kell a megszokottnál nagyobb mennyiséget felhalmozniuk otthon, mivel minden gyógyszerből folyamatos lesz az ellátás. A szakember kérése, hogy a krónikus betegségben szenvedők gondoskodjanak időben a következő havi gyógyszer beszerzéséről, így tudják biztosítani, hogy a lakosság gyógyszerellátása kielégítő legyen.

A szakgyógyszerész azt a veszélyhelyzettől függetlenül is fontosnak tartja, hogy legyen mindenkinél nem vényköteles gyógyszerkészlet az otthonában. Hangsúlyozta, hogy a házipatika összeállításakor kérjenek tanácsot a gyógyszerésztől. A házipatika most jól jön, amikor mindenkinek szűkebb a mozgástere a megszokottnál. – Fontos, hogy legyen otthon lázmérőnk, mert ha szakembertől kérünk segítséget, az első kérdése, hogy lázasak vagyunk-e vagy sem. Nagyon sokszor csak ekkor derül ki, hogy nincs a közelünkben lázmérő, pedig az nagyban segíthet a gyors diagnózisban.

Enyhe tünetek esetén, keressék fel nyugodtan gyógyszerészüket. A gyógyszertárban, szakembertől, kaphatnak állapotuknak megfelelő tanácsokat és gyógyszereket. Ez a legbiztonságosabb módja a gyógyszerek beszerzésének, szemben a benzinkúton és egyéb üzletekben, drogériákban történő vásárlással.

A szakgyógyszerész külön kiemelte, hogy a koronavírus-fertőzés elkerülésében legfontosabb szerepe a személyes higiéniának van. – Csodaszer nincs, és egyelőre ellenszer sincs. Nem lehet elégszer ismételni, hogy a szokottnál alaposabb kézmosás, meleg vízzel és szappannal, valamint a fizikai védőeszközök, maszkok beszerzése nagyban segíti a megelőzést és természetesen be kell tartani a kijárásra hozott minden intézkedést – hangsúlyozta dr. Jánossy Kinga. Hozzátette, hogy a kézfertőtlenítő hasznos, de a használatával érdemes óvatosan bánni, mert a bőr természetes védőrétegét károsítja a túlzott alkalmazás és gyakran alakulnak ki allergiás reakciók. Ezen tünetek enyhítésére érdemes napi 3-4 szer kézkrémet használni.

Nincs már maszkból sem hiány
Bár a megnövekedett igények miatt átmenetileg előfordult hiány a maszkokból, de ez is megoldódott az utóbbi napokban. Dr. Jánossy Kinga azt mondja, hogy folyamatos az ellátás, az egyszer használatos és a többször használható textil maszkokból is. Azt is elmondta, hogy a gyógyszertárakban saját gyártású, a WHO által kiadott receptúra alapján készült kézfertőtlenítőt is lehet jelen pillanatban még vásárolni.

Balhé

Több szabályt is megsértett a kirúgott vásárhelyi csoportvezető

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újabb részletek váltak ismertté az önkormányzatnál.

Tovább olvasom

Közélet

A zúgó szél ideje

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Pünkösd ünnepébe érünk. Várkonyi Balázs írása. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Hírzóna

Már használható a Maros Kalandpart néhány eleme Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bővülnek a kikapcsolódási lehetőségek.

Tovább olvasom

Aktuál