Közélet

Nincs gyógyszerhiány és maszkból is van a patikákban

Nincs gyógyszerhiány és maszkból is van a patikákban

2020. április 2., csütörtök
Nincs gyógyszerhiány és maszkból is van a patikákban

Alapvető gyógyszerekből nincs hiány és maszkok is érkeztek a gyógyszertárakba. Igaz, hogy igen magas beszerzési áron.

- A legfontosabb, hogy az elmúlt napokban tapasztalt gyógyszerhiány rendeződni látszik - szögezte le dr. Jánossy Kinga. A szakgyógyszerész hozzátette, előfordulhat, hogy egy-egy orvosságból a gyógyszertárakban éppen nincs raktáron, de amennyiben a készítmény elérhető a nagykereskedőknél, akkor pár órán belül pótolni tudják. - Még a kihirdetett veszélyhelyzet kezdetén a patikák a megnövekedett vásárlói igények miatt nagyobb mennyiségben vásároltak a nagykereskedőktől, ami a kisebb gyógyszertárakban okozhatott néhány napos hiányt, de ez átmeneti volt és ma már biztonságos a gyógyszerellátás - tette hozzá. Nem csak a jelenlegi helyzetben, de máskor is előfordulhat, hogy bizonyos hatóanyagok hiánya miatt nem tudja valaki kiváltani a felírt gyógyszert. Ilyenkor sem kell pánikba esni, a gyógyszerész azonnal kapcsolatba lép a gyógyszert felíró orvossal és a betegnek megtalálják a megfelelő és tökéletes megoldást. - Amennyiben helyettesíthető gyógyszerről van szó, hogy nyugodtan fogadják el a gyógyszerész ajánlását, gyógyulásuk érdekében - mondta a szakgyógyszerész.

Láz- és fájdalomcsillapító, orrcsepp, multivitamin, C- és D-vitamin és köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő legyen a házipatikában - gyermekek esetén külön a nekik készült gyógyszereket is be kell szerezni. Nem árt, ha immunerősítőt is vásárolunk, ásványi anyagok - például cink és szelén - is jó, ha vannak otthon. Azoknak, akiknek valamilyen gyógyszert állandóan szedniük kell, nem kell a megszokottnál nagyobb mennyiséget felhalmozniuk otthon, mivel minden gyógyszerből folyamatos lesz az ellátás. A szakember kérése, hogy a krónikus betegségben szenvedők gondoskodjanak időben a következő havi gyógyszer beszerzéséről, így tudják biztosítani, hogy a lakosság gyógyszerellátása kielégítő legyen.

A szakgyógyszerész azt a veszélyhelyzettől függetlenül is fontosnak tartja, hogy legyen mindenkinél nem vényköteles gyógyszerkészlet az otthonában. Hangsúlyozta, hogy a házipatika összeállításakor kérjenek tanácsot a gyógyszerésztől. A házipatika most jól jön, amikor mindenkinek szűkebb a mozgástere a megszokottnál. - Fontos, hogy legyen otthon lázmérőnk, mert ha szakembertől kérünk segítséget, az első kérdése, hogy lázasak vagyunk-e vagy sem. Nagyon sokszor csak ekkor derül ki, hogy nincs a közelünkben lázmérő, pedig az nagyban segíthet a gyors diagnózisban. Enyhe tünetek esetén, keressék fel nyugodtan gyógyszerészüket. A gyógyszertárban, szakembertől, kaphatnak állapotuknak megfelelő tanácsokat és gyógyszereket. Ez a legbiztonságosabb módja a gyógyszerek beszerzésének, szemben a benzinkúton és egyéb üzletekben, drogériákban történő vásárlással. A szakgyógyszerész külön kiemelte, hogy a koronavírus-fertőzés elkerülésében legfontosabb szerepe a személyes higiéniának van. - Csodaszer nincs, és egyelőre ellenszer sincs. Nem lehet elégszer ismételni, hogy a szokottnál alaposabb kézmosás, meleg vízzel és szappannal, valamint a fizikai védőeszközök, maszkok beszerzése nagyban segíti a megelőzést és természetesen be kell tartani a kijárásra hozott minden intézkedést - hangsúlyozta dr. Jánossy Kinga. Hozzátette, hogy a kézfertőtlenítő hasznos, de a használatával érdemes óvatosan bánni, mert a bőr természetes védőrétegét károsítja a túlzott alkalmazás és gyakran alakulnak ki allergiás reakciók. Ezen tünetek enyhítésére érdemes napi 3-4 szer kézkrémet használni.

Bár a megnövekedett igények miatt átmenetileg előfordult hiány a maszkokból, de ez is megoldódott az utóbbi napokban. Dr. Jánossy Kinga azt mondja, hogy folyamatos az ellátás, az egyszer használatos és a többször használható textil maszkokból is. Azt is elmondta, hogy a gyógyszertárakban saját gyártású, a WHO által kiadott receptúra alapján készült kézfertőtlenítőt is lehet jelen pillanatban még vásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.