Közélet

Lelkileg is fel kell dolgozni az otthon töltött napokat

Lelkileg is fel kell dolgozni az otthon töltött napokat

2020. április 6., hétfő
Lelkileg is fel kell dolgozni az otthon töltött napokat
A szűkebb mozgástér, a megnövekedett otthon töltött idő komoly megterhelést jelenthet. Igaz ez azokra, akik egyedül és azokra is, akik családban élik meg ezeket a napokat.
Podani Krisztina okleveles pszichológusAz egyedüllét és a magány érzése komoly egészségügyi kockázat lehet. – Kulcsszerepet játszik a pszichológiai egészség fenntartásában a rendszeres rutinok fenntartása és a másokkal való kapcsolatteremtés kreatív módjainak megtalálása –szögezte le Podani Krisztina okleveles pszichológus. Hozzátette, ilyenkor különösen ajánlott, hogy maradjunk online kapcsolatban a családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel amilyen gyakran csak tudunk. Készíthetünk egy listát azokról az emberekről, akikkel régen beszéltünk, érdeklődjünk felőlük, hívjuk fel őket.

Fontos a napirend

A napot érdemes kitölteni, és aktívan élni. – Állítsuk fel a napi rutinunkat, kezdve az ébredéstől egészen a lefekvésig – tanácsolja a pszichológus. – Ez meghatározza a nap struktúráját. Tartsuk be a megszokott pihenési, étkezési időpontokat. Az otthoni munkavégzésnél is előnyösebb lehet a napi rutin felállítása. Próbáljuk meg ezt a rutint a legközelebb hozni a korábbi munkavégzésünkhöz mind időben, mind térben, sőt, akár a munkaruhát illetően is. A munka befejeztével öltözzünk kényelemesbe, elkülönítve ezáltal a munka és a szabadidő határait – javasolja. Fontos, hogy ebben a helyzetben fokozottan figyeljünk oda az érzéseinkre, ezt adott esetben akár le is írhatjuk. – Tökéletes alkalom arra, hogy elkezdjünk naplót írni gondolatainkról, érzelmeinkről, induljunk el egyfajta belső önismereti utazáson. Azonban rendben van, ha nem ebben az időszakban valósítjuk meg önmagunkat, nincs elvárás, de kezdő lépésként egy jó lehetőség – mondja a pszichológus.Segít a pozitív gondolkodásA szakember szerint érdemes a pozitív életszemléletet gyakorolni. Át kell gondolni egy-egy adott pillanatban, hogy mi az, amiért hálásak lehetünk, mi az, ami jó egy-egy adott pillanatban. – Ugyanezt a múlttal is megtehetjük: vegyük számba azokat az életeseményeinket, amikor valami jó történt velünk, írjuk le ezeket és adjunk hálát értük. Bármennyire is nehéz időszakot élünk át ne felejtsünk el örülni annak, aminek örülni lehet! Vegyük észre az apró dolgokat is a mindennapjainkban. A pozitív életszemlélet tanulható, csupán gyakorlás kérdése. Tökéletes alkalom arra, hogy ezt fejlesszük magunkban – mondja Podani Krisztina.
Az okleveles pszichológus azt javasolja, hogy kezdjünk bele olyan tevékenységbe, amire eddig nem volt időnk, esetleg lehetőségünk. Ilyen lehet a nyelvtanulás, vagy éppen egy hangszeren is megtanulhatunk játszani. Fontos azonban a fokozatosság. Ne egy nap alatt akarjunk mindent bepótolni, haladjunk lépésről lépésre. Vegyük figyelembe, hogy ne rakjunk magunkra plusz stresszt, ugyanis van elég stresszforrás körülöttünk. Nem baj, ha éppen semmihez nincs kedvünk. A közösségi médiában számtalan lehetőség, online programjavaslat jön velünk szembe. Tartsuk szem előtt, hogy ezek nem járnak kötelezettséggel, nem kell ezeket mindenáron követni, ne teljesítendő feladatnak vegyük őket, hanem egyfajta javaslatnak. A privát szféra maradjon– Alapvetően a családi légkörben is alkalmazhatóak a fent említett javaslatok. Amivel még kiegészíthető, hogy ne csak önmagunkat, hanem a családtagjainkat is figyeljük. Segítsünk egymásnak egy-egy nehezebb napon, beszélgessünk minél többet, figyeljük egymás rezdüléseit, nyugtassuk meg egymást, vessük be a humort a mindennapjainkba. Családi körben nem csupán munka vagy iskola után találkozunk, hanem a nap 24 órájában együtt vagyunk. Ilyenkor kiemelkedően fontos, hogy tartsuk tiszteletben egymás privát szféráját – hangsúlyozta a pszichológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.