Közélet

Jelentős egészségügyi adomány érkezett Kínából Szegedre

Jelentős egészségügyi adomány érkezett Kínából Szegedre

2020. április 9., csütörtök
Jelentős egészségügyi adomány érkezett Kínából Szegedre

Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek Szegedre a kínai Shaanxi tartományból.Az öt raklapnyi adományt, amely egyszer használatos overallokat, védőszemüvegeket, arcvédő álarcokat és több mint 35 ezer orvosi maszkot is tartalmazott, április 9-én vették át a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetői.

A koronavírus-járvány terjedésével kialakult járványügyi védekezés során használják fel azokat az egészségügyi védőeszközöket, amelyeket a kínaiShaanxi Tartományi Kormány, az ottani Kereskedelmi Kamara és a Xi’ani Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem adományozotta Szegedi Tudományegyetemnek és a Csongrád Megyei Önkormányzatnak.Az ezer darab egyszer használatos overallt, a több mint harmincötezer orvosi maszkot, az ezer darab arcvédő álarcot, a kétszáz darab védőszemüveget és az ötszáz darab KN95 maszkot a szegedi klinikákon és a megyei egészségügyi intézményekben osztják szét.

Dr. Rovó László, a szegedi egyetem rektora örömét és köszönetét fejezte ki az adomány kapcsán.– Nagy öröm, hogy az ilyen nehéz helyzetekben is számíthatunk kínai barátainkra. A több ezres tételből álló adomány komoly segítséget jelent a szegedi klinikáknak – hangsúlyozta. Az SZTE kancellárja azt is hozzátette, hogy az egyetemen kialakítandó Kínai Központban is nagy szerepet szánnak aShaanxi tartománybeli partnereknek.

A mostani adomány előzménye, hogy február közepén, a koronavírus-járvány ottani terjedése idején tizenhétezer szájmaszkot küldött a magyarországi Shaanxi Kereskedelmi Egyesület és a Csongrád Megyei Közgyűlés a kínai testvérmegyébe. A felajánlás akkor komoly segítséget jelentett a vírus elleni védekezésben, amit a mostani adománnyal viszonzott a tartomány kormánya.

– Mindkét akcióban jelentős szerepet játszott Shaanxi hivatalos magyarországi kereskedelmi képviselője, a szegedi Cao Zheng Yin, ezért a testvérmegye vezetésén kívül neki is köszönettel tartozunk. A megyei önkormányzatnak küldött maszkokat, orvosi védőfelszereléseket a megyében használják fel, ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondta az átadáson dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.

Shaanxi tartomány magyarországi kereskedelmi képviselője,Cao Zheng Yinazt emelte ki, hogy a tartomány és Csongrád megye már több mint 20 éve testvérmegyék, és az egyetem is jó kapcsolatokat ápol a tartományvezetésével és az ottani felsőoktatási intézményekkel. Ezt mutatja az is, hogy jelenleg több mint 120 kínai hallgató tanul Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.