Egyetem

Több mint 4000 külföldi diák tanul a Szegedi Tudományegyetemen

Több mint 4000 külföldi diák tanul a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 8., szerda
Több mint 4000 külföldi diák tanul a Szegedi Tudományegyetemen

Évről évre növekszik a külföldi hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen. A 2019-2020-as tanévben 115 országból több mint 4000 külföldi hallgató folytatja tanulmányait az SZTE valamely képzésén. A hazai viszonylatban is jelentős létszám kiemelkedő növekedést jelent az előző évekhez képest.

Mintegy 4100 külföldi hallgató folytatja tanulmányait magyar és idegen nyelvi képzéseken a szegedi egyetemen. Az előző évhez képest majdnem 400 fővel, a 2017-2018-as tanévhez képest pedig több mint 500 fővel emelkedett a külföldi hallgatók létszáma. Az, hogy a Szegedi Tudományegyetem népszerűsége évről évre nő a külföldi hallgatók körében – többek között – az intézményben elérhető 60 idegen nyelvű képzésnek, a számos ösztöndíj lehetőségnek, a magas színvonalú hallgatói szolgáltatásoknak és a pezsgő diákéletnek köszönhető. Maga a város is fontos vonzerő, ugyanis Szeged Magyarország legbiztonságosabb városa. A fővároshoz képest jóval alacsonyabbak a lakhatási költségek, a diákbarát városban pedig rengeteg helyen várják kedvezményekkel a hallgatókat. Az egyetem vonzerejét növeli a világrangsorokban elért kiemelkedő teljesítménye is: a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as ranglistáján az 501-510. helyen szerepel a szegedi intézmény. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb.

A 2019-2020-as szemeszter első félévében a korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb külföldi diák, összesen 1267 hallgató, Szerbiából érkezett. Az előző szemeszterhez képest majd 200 fővel többen kezdték meg tanulmányaikat az SZTE-n a szomszédos országból.

Több mint 500 hallgató érkezett Iránból, de jelentős – több mint 420 fő – a német diákok száma is. Romániából 150 diák választotta a szegedi intézményt. A 100 főt is meghaladja a Dél-Koreából és a Kínából érkezett hallgatók száma, de például azerbajdzsáni, japán, török, mongóliai és szíriai fiatalok is nagy számban választják a szegedi egyetemet. Az SZTE hírneve olyan távoli országokba is eljut, mint Venezuela, Uganda, Zambia és Zimbabwe, ezekből az országokból is minden évben fogad hallgatókat az intézmény. A Szegedi Tudományegyetem mind a 12 kara várja a külföldi hallgatókat. A legtöbb diák az Általános Orvostudományi Karra érkezik, itt több mint 1400-an folytatják tanulmányaikat. Népszerű a Természettudományi- és Informatikai Kar, ahol több mint 600, elsősorban határon túli magyar hallgató tanul, valamint a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar, amely több mint 450 idegen ajkú hallgatót képez. A külföldi országokból érkező fiatalok 96 százaléka nappali tagozaton végzi tanulmányait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.