Közélet

Lampionünnepet tartanak a szegedi Konfuciusz Intézetben

Lampionünnepet tartanak a szegedi Konfuciusz Intézetben

2020. január 22., szerda
Lampionünnepet tartanak a szegedi Konfuciusz Intézetben

A kínai naptári év elsőhónapjának 15. napján van a kínai hagyományos lampionünnep.Ez az ünnep a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepének, a Tavaszünnepnek a része, egyben az utolsó napja és ez idén február 8-áraesik.

A lampionünnepet az első telihold ünnepének is nevezik, hiszen a hagyományos, régi kínai időszámítás szerinti év elsőteliholdjának napjára esik.A lampionünnephez igen sok népszokás kapcsolódik. Az emberek ilyenkor nemcsak a különbözőszínűés formájú lampionok szépségében gyönyörködtek, hanem úgynevezett dob-, sárkány- és oroszlántáncot is jártak, népdalokat énekeltek, petárdákat robbantottak. Ennivalót, szimbolikus papírpénzt áldoztak a halottaknak és őseiknek. A családtagok összejöttek és ragadós, édes rizsgombócot ettek, amelyet különféle gyümölccsel töltöttek meg, hogy a család egységben, boldogságban és bőségben éljen. A rendezvény soránjátékos kínai foglalkozásokon és vetélkedőkön vehetnek részt az érdeklődők, amivel ételkupont nyerhetnek, ennek beváltásával pedig megkóstolhatják a Lampionünnephagyományos kínai édességét. Az eseményre február 4-én, kedden 16 órától kerül sor a Rektori Hivatal átriumában (

Dugonics tér 13.).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.