Közélet

Brutálisan emelkednek a közterület-használati díjak

Brutálisan emelkednek a közterület-használati díjak

2020. január 29., szerda
Brutálisan emelkednek a közterület-használati díjak

Emeli a közterület-használati díjakat az önkormányzat, erről a decemberi közgyűlésen döntött a grémium. A 2020-as szezon kezdetétől már 1250 forintot kell fizetnie a vendéglátósoknak a teraszok után négyzetméterenként. Szécsényi Rózsa alpolgármester azzal indokolta az emelést, hogy évtizedek óta nem nyúltak a rendelethez, ezzel a módosítással viszont 2023-ra utolérhetik a szegedi árak Miskolcot és Pécset is.

Az új tarifák szerint az idegenforgalmi időszakban – tehát május 1. és szeptember 30. között – nettó 1250 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Idegenforgalmi időszakon kívül, azaz október 1. és április 30. között viszont nettó 900 forintot kell fizetni. Ez azonban csak az idei évre érvényes, 2024-ig az idegenforgalmi időszakban felszámolt tarifát 3750 forintra emeli az önkormányzat, ezen kívül 2700-at kell fizetni négyzetméterenként. Botka László polgármester a decemberi közgyűlés jegyzőkönyve szerint azt magyarázta, hogy 2020-ban nem lehet 1999-es árakat alkalmazni, mert a vendéglátósok sem azzal dolgoznak, majd arra is kitért, számos turistacsalogató rendezvényt tartanak a városban.

"Ebből a szempontból természetesen egy közös érdek van. Azt tapasztalja a vállalkozók jelentős részénél, hogy ezt megértik és elfogadják, és az a gyakorlat, hogy nem egy évre, hanem öt évre – csökkenő mértékű emeléssel – határozzák meg a díjakat, az mindenképpen egy vállalkozóbarát hozzáállás" – szerepel az ülés jegyzőkönyvében.

– A legnagyobb probléma, hogy a magas bérleti díjak mögött nincsen szolgáltatás – fakadt ki egy vendéglátós, aki neve eltitkolását kérte, mert retorziótól tart. – Attól, hogyfizetek teraszdíjat, az ingatlanom négyzetméterét ugyanúgy kifizetem, de oda nyáron nem fog beülni senki, ezért azt a bérleti díjat nem termelem ki – fogalmazott a vendéglátós, aki szerint ezért a teraszbérlés luxus. – Nem fogják kifizetni, be fognak zárni a vendéglátóhelyek vagy nem lesz teraszuk.

Az nem szolgáltatás, hogy fizetek azért, hogy ott lehessek, mert a város agyba-főbe rendezi a gasztrofesztiválokat, amik elveszik tőlem a vendéget. Így nincs értelme havonta 150-200 ezer forintot fizetni, mert semmit nem kapok érte – foglalt állást.

Megszólalónk aggályosnak tartja, hogy sorra zárnak be a vendéglátóhelyek a Kölcsey utcán, szerinte a Kárász utcán végig teraszoknak és vendéglátóhelyeknek kellene lenni nyáron, ez azonban az önkormányzat hozzáállása miatt sosem lesz így. – Ezt az emelést mindenki tovább fogja számlázni a vendégnek, a vendég meg csak panaszkodni tud majd – jelentette ki. – Nem fogunk tudni utánamenni az áraknak ezekkel az emelésekkel, hatalmas hasalások jönnek majd – állítja, de azt hozzáteszi, az első lépcsőt még benyelik majd a vendéglátósok.

Üres terasz tavaly tavasszal a Kárász utcán. Illusztratív fotónk: Kovács Ferenc

Chovanecz Kata fideszes önkormányzati képviselő számos más szempontot is felfedezett a rendelet kapcsán. A képviselőnő szerint ugyanis az övezettek nincsenek jól meghatározva. – Az első körzet a nagykörúton belül van. Vagyis a Kárász utcai vendéglátós ugyanakkora négyzetméterárat fizet, mint a nagykörúti. Valószínűsíthető, hogy nagyobb a forgalom a sétálóutcán, mint a nagykörúton – magyarázta.

Szerinte hibás Szécsényi Rózsa érvelése, ugyanis az alpolgármester által felvázolt számok – Miskolcé és Pécsé – ugyanis azzal érvelt az alpolgármester a közgyűlésen, hogy Szeged 2023-ra fogja utolérni a nagyvárosok 2019-ben alkalmazott díjszabását.

A borsodi megyeszékhelyen a közterület-használatért 2019-ben naponta 30 forintot kérnek el négyzetméterenként, tehát havonta 840 és 930 forint közötti összeget kell fizetni egy négyzetméter után és nincs meghatározva idegenforgalmi szezonon kívüli időszak. Pécsett a szegedihez hasonlóan van idegenforgalmi szezon és azon kívüli időszak, illetve díj is: előbbi havonta 1250 forint négyzetméterenként, utóbbi azonban 440 forint négyzetméterenként havonta. Összehasonlításképp a 2023-as nettó díj Szegeden idegenforgalmi időszakban 3125 forint, azon kívül 2250 az első övezetben. – Pécsen létezik fokozottan kiemelt közterület, illetve kiemelt közterület is, melyet az ottani rendelet utcanév alapján is megnevez, Miskolcon pedig az első övezetbe kizárólag a belváros, valamint Lillafüred és a Diósgyőri Vár közvetlen környéke tartozik, ami véleményem szerint igazságosabb és vállalkozóbarátabb felosztás, mint a szegedi – kommentálta az emelést Chovanecz Kata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.