Tudomány

Átadták az SZTE új mikrosebészeti oktatóközpontját

Átadták az SZTE új mikrosebészeti oktatóközpontját

2019. december 4., szerda
Átadták az SZTE új mikrosebészeti oktatóközpontját

A Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított, 22 világszínvonalú mikroszkóppal és szimulációs eszközökkel felszerelt Mikrosebészeti Oktatóközpontja lehetővé teszi, hogy a medikusok az orvosi beavatkozásokat biztonságos körülmények között gyakorolhassák.

– Mérföldkő a szegedi orvosképzésben az új Mikrosebészeti Oktató Központ – jelentette ki az avató ünnepségen prof. dr. Lázár György. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: az EFOP-pályázat egésze közel 7 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé. Ez a gyakorló orvosképzés megújítását teszi lehetővé.

A mikrosebészeti technikát több sebészeti szakág (például idegsebészet, traumatológia, szemészet, fül-orr-gégészet, arc- állcsont és fej-nyaki sebészet, plasztikai sebészet, urológia, transzplantációs sebészet, gyermeksebészet, szülészet, nőgyógyászat) alkalmazza. A beavatkozásokhoz szükséges optikai nagyítás, vagyis az operáló mikroszkópok mellett a speciális feladatokra kialakított mikrosebészeti eszközökre, finom kiképzésű kéziműszerekre és segédanyagokra is szükség van. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet megújult eszközparkjának a használatával megtanult és begyakorlott műveletsort az orvoslás minden manuális ágában dolgozó szakember hasznosíthatja.

– Szép hagyományokkal rendelkezik, 1999-ben kezdődött a mikrosebészeti oktatás a szegedi orvosképzésben – emlékeztett prof. dr. Boros Mihály. Az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója szerint a mostani fejlesztés „ugrás a jövőbe”: A szegedi Pulz utca 1. szám alatti épületben átadott mikroszkópokkal és eszközökkel, a szimulációs eljárással a kézügyességet is igénylő sebészeti technikákat kiválóan be lehet gyakorolni, ami a betegek biztonságát, az orvosok szakmai fejlődését teszi lehetővé.

Európában egyedülálló az SZTE ÁOK új mikrosebészeti skill központja, amelyet a 2019-2020. tanév második szemeszterétől vesznek birtokba a hallgatók. A graduális oktatás eszközparkja 12 önálló munkaállomásból áll, a mikroszkópok több irányban forgathatók és mozgathatók, alkalmasak az általános orvos- és fogorvostan hallgatók oktatására is. A munkaállomások mindegyike monitorok segítségével folyamatos információt ad a hallgatók tudásáról, a munkafolyamat folyamatosan rögzíthető és utólag is értékelhető, elemezhető.

A bemutató műtétekre alkalmas három oktatófejjel ellátott központi ”master” mikroszkóp egyidejű oldal- és szembe-irányú asszisztensi felállási lehetőségeket biztosít. A további 9 mikroszkóp speciális, két vizsgalófejjel rendelkezik, önálló kivetítési lehetőséggel, asszisztált műtéti feladatokra. Ezek közül 5 különösen alkalmas fül-orr-gégészeti és traumatológiai beavatkozások gyakorlására. További állványos mikroszkópok oldal-asszisztensi felállással rendelkeznek, a szemészeti klinikai gyakorlatnak megfelelően lábbal állítható pozícióval és fókusszal vannak felszerelve. Az SZTE összesen 22 új mikroszkóppal felszerelt skill központja nemzetközi kurzusokra is alkalmas.

A XXI. századi elvárásoknak megfelelő, modern SZTE ÁOK Mikrosebészeti Oktató Központ az EFOP-4.2.1-16-2017-00014 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió forintos támogatásával valósult meg.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.