Közélet

Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

2019. november 20., szerda
Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

Bölcsődefelújítást és a 4-es villamos vonalának rekonstrukcióját tervezi Szeged. Az önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek nyújtott tagi kölcsönt is tárgyalta szerdán.

A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerdán tárgyalta a pénteki közgyűlés előterjesztéseit. Ennek kapcsán napirendre került a költségvetés módosítása is, amely nagyrészt átcsoportosításokról szólt, mindemellett szót ejtettek a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek nyújtott tagi kölcsönről is, hiszen a cég 350 millió forintos folyószámla-hitelét december 31-ig kell kiegyenlíteni a stabilitási törvény szerint.

Értesüléseink szerint a bizottságot Nagy Sándor alpolgármester arról tájékoztatta, hogy a részben pályázati forrásokból megvalósuló projektek költségvetését át kell alakítani, mert a kiírásuk óta eltelt időszakban megnőttek az építőipari árak. Mindemellett úgy tűnik, jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója.

"Ez a Modern Városok Programon belül valósulhat meg, hiszen ennek az egyik része az elektromos tömegközlekedést érintő fejlesztés, ezen belül pedig a 4-es villamos rekonstrukciója. Rohamosan közelít a határidő, azért, hogy ne csússzon ki az önkormányzat a határidőből, a városnak egy módosítást kellett kérnie. Így akár jövőre elkezdődhet a vonal felújítása" – tájékoztatta lapunkat Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője, a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság elnöke.

A közgyűlési döntést igénylő pályázatokról szóló előterjesztésben látszik, hogy két új bölcsőde épülhet Szegeden. Egyik a Fülemüle utcában, a Töltés utcai bölcsőde kiváltásával, illetve a Vitéz utcában építenék újra a bölcsődét. A dokumentum szerint a Töltés utcai már több mint százéves épület nem felel meg a gyermekenkénti 3 hasznos négyzetméter követelménynek, kicsik a csoportszobák, a vizesblokk állapota is rossz, illetve a dolgozóknak fenntartott szociális helyiségeknek helyet adó ingatlan is folyamatosan, és "látványosan" romlik. A Fülemüle utcai épület a Töltés utcai 44 férőhelyét még 20-szal bővítik várhatóan. A Vitéz utcai jelenleg 84 férőhelyes, azonban az épület süllyed, a csapadékvíz elvezetése megoldatlan és a tetőszerkezet állapota is romlik. Itt legalább 12 férőhellyel bővítenék a bölcsődét 96-ra.

"Üdvözöljük ezt a fejleményt. Úgy látszik, mégsem annyira rossz a kormányzat családpolitikája, ha az önkormányzat szerint is bővíteni, felújítani és építeni kell a bölcsődéket Szegeden" – jegyezte meg az előterjesztés kapcsán Tápai.

Ezen felül a költségvetésben fel kellett tüntetni az alakuló közgyűlésen elfogadott, a tisztségviselők díjazásáról szóló rendeletmódosítást. Ennek értelmében a képviselőknek járó alapilletmény a polgármester bruttó 997 ezer forintos fizetésének 15 százaléka. A városatyák egy bizottsági tagságért még 10, több esetén pedig 15 százalékkal többet kapnak. A bizottságok elnökei a polgármesteri illetmény 25, az alelnökök 20 százalékát kapják még az illetményhez. A tanácsnokok tiszteletdíja a polgármesteri illetmény 35 százalékával növelt összeg, tehát annak összesen 50 százalékát kapják meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.