Közélet

Bemutatják a szegedi nagytáj építészeti emlékeit

Bemutatják a szegedi nagytáj építészeti emlékeit

2019. november 25., hétfő
Bemutatják a szegedi nagytáj építészeti emlékeit

Végéhez ért a Móra Ferenc Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös pályázata: a projekt során a szegedi nagytáj építészeti kutatását végezték el a szakemberek. Az eredmények kapcsán konferenciát tartanak november 28-án, csütörtökön a Fekete házban, valamint bemutatják a pályázatban elkészült könyvet is.

Közös pályázatot bonyolított le a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: a projekt célja az volt, hogy feltérképezzék és dokumentálják a szegedi nagytáj építészeti emlékeit. Az elmúlt időszakban közel 130 település épületeit fényképezték le és gyűjtöttek adatokat a településképre, hagyományos építőanyagokra, házhasználatra, telekelrendezésre vonatkozóan is. A kutatás során a magyar településeken 12000 dokumentációs fotó készült, a vajdasági oldalon hasonló mennyiségű adat halmozódott fel. A kutatás tapasztalatairól egy kötet is készült magyar és szerb nyelven. Szilágyi Mária és Kerner Gábor: „NEWTRAD. A szegedi nagytáj építészeti útmutatója” című könyvének célja, hogy a múlt emlékeire építve gyakorlati útmutatóként szolgáljon a jelenkor építészeinek és mindazoknak, akik új otthonukat a régi hagyományokra alapozva szeretnék felépíteni. A kötet az IPA program finanszírozási programjának köszönhetően térítésmentesen hozzáférhető. A kutatás eredményeiből a program zárókonferenciáján hallhatnak ízelítőt az érdeklődők november 28-án, csütörtökön 10-15 óráig Szegeden, a Fekete házban. Az elkészült kötetet pedig több városban is bemutatják a hét folyamán: november 26. 10.30-11.30: Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum november 27. 10.30-11.30: Budapest, Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) Székház november 27. 15.30-16.30: Kecskemét, Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelye november 28. 16.00-17.00: Szeged, Fekete ház

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.