Szórakozás

Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

2019. november 6., szerda
Akár 2 ezer forintért lehet Márton-napi menüt enni Szegeden

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartja a mondás. Megnéztük, Szegeden hol lehet elkerülni a 366 napon át tartó koplalást.

Három fogásos menüvel várja vendégeit a Garden étterem november 8-án: itt előételként hideg libamájkanapét tokaji aszús füge darabokkal lehet enni, főételként rozmaringos libacombot rösztivel és lilakáposztás rétessel. A háromfogásos menü desszertje házi szilvás pite.

Libacomb lilakáposztával. Fotó: mindmegette

A néhány hónapja Tápéra költözött Diófa Vendéglő is Márton-napi menüvel készült a hétvégére. A svédasztalos kínálat liba erőlevest lúdgége tésztával, libamáj-gombóc levest, illetve libatepertős előételeket, főételek közt pedig ludas kását szívvel, májjal és zúzával, libazúzapörköltet és a megszokott fogások mellett egy rendhagyóbb, libahúsos-ajváros gnocchit tartalmaz. Nemrégiben nyílt meg Szeged új halászcsárdája, a Szálka, de már a Márton-napi szezonra is felkészültek. Az újszegedi étteremben libamell rilette, a madár húsából készült krémes előétel fogyasztható, de liba becsinált és szilvás libaleves is választható november 9-től 16-ig. A három főétel gombás libakása, sült libacomb vörösboros párolt káposztával és krumplipürével, valamint liba sólet fürjtojással. A desszertek közt is választható libából készült finomság: libamáj szuflé lehet a vacsora harmadik fogása.

Libamáj pástétom. Fotó: gasztroangyal.hu

A Márton-napi hagyomány szerint a vacsorán Márton poharával, azaz az éppen kiforrt újborral szokás koccintani, hiszen minél több ivással több erőt és egészséget lehet magunkba tölteni. A Szálkában szinte minden fogáshoz újbort ajánlanak, a Bistorant libalakomáján péntektől vasárnapig a vendégváró máris egy idei Irsai Olivér a Frittmann pincészettől. Ezt követően előételként libazúza-kocsonyát szervíroznak, utána korhely krémleves libahússal töltött pirog-zsal, azaz egy orosz, olajban sült, töltött kelt tésztával következik. A főfogás vörösboros liba steak sült libamájjal, császármorzsával és karamellizált őszibarackkal, fekete szeder tükrön. Levezetésként a desszert mákhab pirított málnavelővel, linzer kanapén, karamell kristállyal és csokoládé roppanóssal. Márton napi libatorral készül a Kastélykert is. Itt számos hagyományos libafogás mellett kacsamájból készült ételek is fogyaszthatóak, de előételként libazsír is választható friss kenyérrel. Az Algyői úti fogadóban a Pékné módra készült rozmaringos libacombot bazsalikomos karfiolpürével tálalják, a libazúzapörköltet pedig juhtúrós sztrapacskával és pirított szalonnával. Desszertként pedig akár lúdláb torta is választható. Ebédre is kérhető azonban liba: az alsóvárosi Staféta étkezőben libalevest, kemencés libacombot almás lilakáposztával vagy polentával lehet enni. A két fogás összesen körülbelül 2 ezer forintba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.