Közélet

Kiderült, mi az a rejtélyes vezeték, ami Újszegeden a Tiszába torkollik

Kiderült, mi az a rejtélyes vezeték, ami Újszegeden a Tiszába torkollik

2019. október 24., csütörtök
Kiderült, mi az a rejtélyes vezeték, ami Újszegeden a Tiszába torkollik

Egy öt évnél régebben nem működő termál csurgalékvíz szállító vezeték ellenőrzését végezte el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) a Tisza újszegedi oldalán. Kiderült, a cső állapota nem megfelelő, ezért az újbóli beüzemelést megelőzően szükségessé vált annak cseréje.

A legnagyobb közösségi oldalra kerültek fel fényképek egy föld alatt húzódó vezetékről, amely a Tiszába torkollik. Többekben is felmerült, hogy esetleg szennyvizet vezethetnek a folyóba.

A képek alapján megkerestükATIVIZIG sajtóosztályát, ahonnan a következő választ kaptuk: "Az Önök által küldött fotókon, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Tisza bal parti elsőrendű árvízvédelmi töltését keresztező, idegen (nem igazgatósági) kezelésű termál csurgalékvíz szállító vezeték látható. Ez korábban a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kezelésében és üzemeltetésében állt, a vezeték üzemen kívül volt éveken keresztül." Az ATIVIZIG válaszlevelében közölte, aszokásos éves műtárgy-felülvizsgálatok során az árvízvédelmi töltést keresztező, idegen kezelésű nyomócsőnek a vízoldali elzáró szerkezetét is ellenőrizték, mert a nyomócsőöt évnél régebben üzemelt utoljára. Az időközben nem a Szegedi Hőszolgáltató Kft., hanem már aGeotermikus Szoláltató Kft. kezelésében lévő töltésben lévő csőszakasz nyomáspróbája során kiderült,

a vezeték állapota nem megfelelő, "beüzemelést megelőzően szükségessé vált annak cseréje az árvízvédelmi töltéstestben, az eredeti (vízjogi üzemelési engedélyben meghatározott) műszaki paramétereknek megfelelően"

. A hullámtéren, a töltés és a Tisza folyó középvízi mederszelvénye között futó acél nyomócső szakasz szintén rossz műszaki állapotba volt, ezért annak cseréjét is elvégezteti az üzemeltető. A bevezetés a Tisza folyó bal parti (172,982 folyókilométer) szelvényébe történik - tette hozzá azATIVIZIG. Az eredeti nyomócső és annak bekötése vízjogi engedéllyel és vízkiönyvi számmal rendelkezik, ezért ezek helyreállításához nem szükséges újból vízjogi engedélyezési eljárást lefolytatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.