/

Már zajlik a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” elnevezésű projektje

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindult a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” projektje, amely az általános és középiskolák számára, a magyar irodalom kortárs és klasszikus művei feldolgozásával: a színházra és irodalomra való „ráhangolódásban” segíti a gyerekeket.

Nyolc térségi iskolában indult el az iskolai rádiószínház sorozat TÍZ PERC RÁDIÓSZÍNHÁZ néven, melyben a magyar klasszikus és kortárs irodalom gyerekek által könnyebben befogadható írásaiból, novelláiból állítottak össze egy csokrot, amit egy rádiójáték formájában minden héten egyszer a nagyszünetben az iskolarádiókban játszanak le.

A Szegedi Pinceszínház csapata által készített anyagok a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola, a Szegedi Jerney János Általános Iskola, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Bordány) és a Béke Utcai Általános Iskola (Szeged) intézményeiben hallhatók októbertől.

– A mai digitális világban nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket, az ifjúságot arra, hogy más értékek is léteznek, és a személyes kapcsolataikat, esetleges könyv- vagy színházélményeiket ne helyettesítsék kizárólag csak digitális eszközökkel, hanem együtt használják azokkal. Nem eltiltani kell őket ezektől az eszközöktől, hanem megtanítani a helyes használatukra, illetve a megfelelő arányok betartására. Ezért is találtunk ki valami olyat, ami hozzá segíthet a megfelelő értékrend kialakulásában, anélkül, hogy ezt kényszernek éreznék. Egy olyan ötleten gondolkodtunk, ami mellett, ha csinálnak még mást is, (beszélgetnek, neteznek, telefonoznak stb.), a háttérben jelen vannak a magyar irodalom értékes és izgalmas művei, úgy, hogy szinte észrevétlenül hangolja rá őket a befogadásukra, szinte észrevétlenül építi be magát a személyiségükbe, illetve az arra már most teljes mértékben nyitott és fogékony gyerekeknek ad tiszta kulturális élményt” – fogalmazott Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója.

Havonta egy író műveit dolgozzák fel, heti egyszeri sugárzással, így lehetőség van egy adott szerző több művét is megismertetni a gyerekekkel, vagy egy hosszabb művet részletgazdagon bemutatni.

Előző sztori

Két autó csattant egymásnak Ruzsán

Következő sztori

Világszínvonalú hibrid műtővel gazdagodik a Klinikai Központ