Kultúra

Már zajlik a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” elnevezésű projektje

Már zajlik a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” elnevezésű projektje

2019. október 3., csütörtök
Már zajlik a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” elnevezésű projektje

Elindult a Szegedi Pinceszínház „Tíz perc rádiószínház” projektje, amely az általános és középiskolák számára, a magyar irodalom kortárs és klasszikus művei feldolgozásával: a színházra és irodalomra való „ráhangolódásban” segíti a gyerekeket.

Nyolc térségi iskolában indult el az iskolai rádiószínház sorozat TÍZ PERC RÁDIÓSZÍNHÁZ néven, melyben a magyar klasszikus és kortárs irodalom gyerekek által könnyebben befogadható írásaiból, novelláiból állítottak össze egy csokrot, amit egy rádiójáték formájában minden héten egyszer a nagyszünetben az iskolarádiókban játszanak le. A Szegedi Pinceszínház csapata által készített anyagok a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola, a Szegedi Jerney János Általános Iskola, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Bordány) és a Béke Utcai Általános Iskola (Szeged) intézményeiben hallhatók októbertől. – A mai digitális világban nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeket, az ifjúságot arra, hogy más értékek is léteznek, és a személyes kapcsolataikat, esetleges könyv- vagy színházélményeiket ne helyettesítsék kizárólag csak digitális eszközökkel, hanem együtt használják azokkal. Nem eltiltani kell őket ezektől az eszközöktől, hanem megtanítani a helyes használatukra, illetve a megfelelő arányok betartására. Ezért is találtunk ki valami olyat, ami hozzá segíthet a megfelelő értékrend kialakulásában, anélkül, hogy ezt kényszernek éreznék. Egy olyan ötleten gondolkodtunk, ami mellett, ha csinálnak még mást is, (beszélgetnek, neteznek, telefonoznak stb.), a háttérben jelen vannak a magyar irodalom értékes és izgalmas művei, úgy, hogy szinte észrevétlenül hangolja rá őket a befogadásukra, szinte észrevétlenül építi be magát a személyiségükbe, illetve az arra már most teljes mértékben nyitott és fogékony gyerekeknek ad tiszta kulturális élményt” – fogalmazott Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház igazgatója. Havonta egy író műveit dolgozzák fel, heti egyszeri sugárzással, így lehetőség van egy adott szerző több művét is megismertetni a gyerekekkel, vagy egy hosszabb művet részletgazdagon bemutatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.