Közélet

Két informatikai szerződés miatt is elmarasztalták Márki-Zayékat

Két informatikai szerződés miatt is elmarasztalták Márki-Zayékat

2019. szeptember 14., szombat
Két informatikai szerződés miatt is elmarasztalták Márki-Zayékat

Két szabálytalan informatikai szerződés miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A hatóság honlapján közzétett döntések azokat a szerződéseket érintik, amelyek miatt a Fidesz helyi szervezete több alkalommal is számon kérte Márki-Zay Péter polgármestert.

A döntések szerint a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal a Cyber Services Zrt-vel és a VIAT Vállalati Informatika, Auditálás és Tanácsadás Kft-vel kötött szerződéseknél jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást, a hatóság ezért összesen 13 millió forint bírságot szabott ki, és semmissé tette az érintett megállapodásokat.

A szerződések miatt a Fidesz helyi szervezete korábban több alkalommal is szót emelt, és azok nyilvánosságra hozatalát követelték Márki-Zay Pétertől, amit a polgármester előbb megtagadott, majd részben teljesített.

A pénteki döntések szerint az önkormányzat tavaly december 5-én, illetve idén április 1-jén kötött vállalkozói keretszerződést kibervédelmi és információbiztonsági szakértői szolgáltatásokra. A keretszerződésekhez kapcsolódva eseti megállapodásokban rögzítették az elvégzendő feladatokat és a díjazást. A cégek feladata volt a többi közt az önkormányzat informatikai rendszerével kapcsolatos szakértői munka elvégzése, az incidensekre való reagálás, valamint információ biztonsági felelős biztosítása a megrendelő számára. A megállapodás alapján ezért a cégeket szakértői munkanaponként nettó 150, illetve 120 ezer forintos díjazás illette meg. A jogszabályok szerint a határozatlan idejű szerződéssel megrendelt szolgáltatás becsült értéke - amely alapján eldönthető szükséges-e közbeszerzés kiírása - a havi ellenszolgáltatás 48-szorosa. Ezt a hatóság az önkormányzat által a saját honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján határozta meg, így az egyik cégnél az 59,4 millió, a másiknál 36,68 millió forintos becsült érték többszöröse a közbeszerzési eljárást kötelezővé tevő 15 millió forintos határnak. Az önkormányzat ezért jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárást. A hatóság a jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg. A közbeszerzés jogtalan mellőzése miatt a hatóság 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki az önkormányzatra. A szabálytalan szerződéseket a hatóság semmisnek nyilvánította, érvénytelenség miatt további 4, illetve 2,5 millió forintos bírságot szabott ki, megállapítva, hogy a jogsértés nem reparálható.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.