Hírzóna

Több mint egymilliárd forintos támogatást kapott a Karotin Kft.

Több mint egymilliárd forintos támogatást kapott a Karotin Kft.

2019. augusztus 12., hétfő
Több mint egymilliárd forintos támogatást kapott a Karotin Kft.

 

Vissza és vissza nem térítendő támogatásban részesült a Karotin Kft. új dehidratált lucerna alapú állati takarmány gyártó üzeme, mely Szeged külterületén valósul meg.

A Karotin Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programba benyújtott pályázata 507,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban valamint 520,95 millió forint vissza térítendő kedvezményes kamatozású kölcsönben részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen 1,28 milliárd forintból valósul meg 2021 végéig.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult és mára Magyarország legjelentősebb lucernapelletgyártó vállalkozásává vált. A vállalkozás emellett több, mint 925 hektáron gazdálkodik, a területen főként búzát, árpát, kukoricát, repcét, napraforgót és lucernát termeszt, a szemestermények értékesítése mellett jelentős árbevétele származik a lucernapellet, nyersolaj és repcepogácsa gyártásából. Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként közel duplázódik a lucerna termékgyártó kapacitás, mely éves szinten el fogja érni a 15-20.000 tonnát. A fejlesztéssel a vállalkozás lucernapellet mellett dehidratált lucerna bála előállítására is képessé válik, melyre jelentős az exportkereslet. A tervezett rendszer egyedisége abban rejlik, hogy az új üzem képes lesz a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E kettő berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40% fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, azaz a megduplázni kívánt késztermék mennyiség mellet csak 10-15% emelkedik majd az üzemi energiaköltség. A fejlesztés eredményképpen javul a versenyképesség és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek. A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 fős létszám mellett további 3 fő alkalmazására nyílik lehetőség. A beruházás befejezésének várható határideje: 2021.12.31 A projektről bővebb információt a

www.karotin.hu

oldalon olvashatnak. További információ kérhető: Keszthelyi Krisztián, projektmenedzser Elérhetőség (telefonszám:+3670 3417924, e-mail cím:

info@emva.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.