Közélet

Guinness-rekord-kísérletre készül a szegedi léggömbművész

Guinness-rekord-kísérletre készül a szegedi léggömbművész

2019. augusztus 11., vasárnap
Guinness-rekord-kísérletre készül a szegedi léggömbművész

Három kategóriában is dobogóra állhatott a szegedi léggömbművész a Las Vegasban rendezett Bling Bling Jam 2019 elnevezésű nemzetközi lufihajtogató versenyen. A 29 éves Csatai Gergő közgazdaságot tanult, de sosem dolgozott a szakmájában, méghozzá azért, mert ő adni szeret és nem elvenni.

- Három kategóriában, a kis méretű lufifigura, jelmez és színpadi műsor kategóriában sikerült dobogós helyezést elérned Las Vegasban. Hogyan jutottál ki a tengeren túlra?

- Két éve Európa vezető léggömbgyártója, a GEMAR nemzetközi nagykövete vagyok, ilyen nagykövetből hatan vagyunk a világon. A GEMAR szponzoráltjaként sikerült Las Vegasba kijutnom immáron másodjára, tavaly egyedüli európaiként indultam, és a közepes lufikategóriában második, hajpántra épített, fejre tehető figura kategóriában a harmadik helyezést értem el. Idén már volt rajtam kívül egy olasz lufihajtogató is. Öt számban indultam, és három díjat sikerült elhoznom, a kisméretű lufikategóriában harmadik lettem, míg a jelmez és a színpadi műsorszámban második helyen végeztem.

- Melyik helyezésed került a legmagasabb polcra?

- A színpadi műsorom egy bűvésztrükk volt, egy néző kiválasztott egy kártyát, amit visszakevertük a pakliba, utána eljátszottam, mintha nem találnám meg, aztán végül a kártyalap egy átlátszó lufiban jelent meg. Ez a második helyezés azért a legértékesebb számomra, mert a műsort végig angol nyelven kellett megtartani, és végül egy amerikai közönség előtt sikerült a dobogóra állnom. A versenyzés mellett négy órát oktattam is lufihajtogatási technikákat. Az idei új trendek az intergalaktikus témák, űrhajók, űrlények, ufók, főként ezeket hajtogattam, de készítettünk dekorációkat, illetve nagy lufifalat is.

- Mennyire újdonság, hogy már ebben a szakmában is vannak trendek? Gondolom már nem elég, ha valaki kutyát és cicát hajtogat...

- Viszonylag új dolog. Magyarországon kevesen követik a trendeket, de az Egyesült Államokban egyre többen képesek szinte bármit meghajtogatni. Májusban az Így neveld a sárkányod című animációs film megjelenése után mindenki sárkányt kért tőlem. A napokban jött ki az új Angry Bird, úgyhogy én az elmúlt két hétvégén megállás nélkül madarakat hajtogattam, mert most várhatóan ez lesz a sláger.

- Korábban azzal hívtad fel magadra a figyelmet, hogy magyar festők klasszikus alkotásait dolgoztad ki lufikból. Készülsz-e mostanában is valami meghökkentővel?

- Volt több hasonló kezdeményezésem is: hajtogattam már óriási túró rudit, mesehősöket (Gombóc Artúrt és Grabowsky-t), de elkészült Szent-Györgyi Albert, Liszt Ferenc és Hosszú Katinka portréja is lufiból. A leglátványosabb egy 2,5 méter magas felvehető pandajelmez volt, amelyet januárban egy floridai szemináriumon sikerült megalkotni. Nagyon sokan dicsérték és elismerték, az egy olyan alkotás volt, ami körbefutott a szakmában. Augusztusban Guinness-rekord-kísérletre készülök. Bekötött szemmel kell minél gyorsabban meghajtogatni öt meghatározott lufifigurát, 1.03 perc a rekord, én szeretném 1 perc alá vinni a csúcsot.

- Közgazdaságot tanultál, de sosem dolgoztál a szakmában, nem bántad meg?

- Egyáltalán nem. Nem csúnya gondolatnak szánom, de szerintem kétfajta ember létezik a világon, az egyik, aki adni szeret, a másik meg inkább elvenni. A közgazdász karon főként olyanokkal találkoztam, akik elvettek (ezt nem rossz értelemben mondom, és nem akarok senkit sem leszólni, mert egyébként meg nagyon jó fejek voltak), de én meg mindig olyan voltam, aki adni szeretett másoknak, valami olyat, amit még senkitől sem kaptak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.