Közélet

Borgőzben született a Széchenyi tér terve

Borgőzben született a Széchenyi tér terve

2019. augusztus 2., péntek
Borgőzben született a Széchenyi tér terve

Fakivágásra és autós forgalomtól elzárt Széchenyi térre kell számítani a tervezett felújítást követően – derült ki a napokban tartott lakossági fórumon, amelyet a tér rekonstrukciója kapcsán hívtak össze. A tervezők szerint a Dugonics és a Klauzál térre jellemző stílust folytatnák a Széchenyi téren, de még mindig egy év, mire elkészülhet a végleges terv. Azt pedig végképp nem tudni, hogy meddig tart majd a felújítás.

Vakula Réka tájépítész meglepően őszinte kijelentéssel kezdte a prezentációját. – Sok borozgatás és esti grillvacsora során alakult ki a koncepció – avatta be a hallgatóságot a tervezés körülményeibe. Ezt követően elárulta, számos szegedi és a Széchenyi térre jellemző részletet vettek figyelembe a megújult tervek összeállításakor, azonban a klímaváltozást is szempontként határozták meg.

– A bőrünkön is tapasztaljuk a klímaváltozás hatásait, tervezőként olyan technológiával kell választ adni, amivel azokat mérsékelni tudjuk – magyarázta. Szerinte Szeged külső részei és a belváros között 1,5-2 foknyi különbséget lehet tapasztalni. Mindemellett úgy látja, hogy a parkoló autók összeroppantják a teret, a forgalom pedig mindenfelé keretesen zajlik, ezért az infrastruktúrán van mit fejleszteni: gyalogos- és kerékpáros útvonalak kialakítására van szükség.

Fakivágás a zöld város jegyében

A teret stílusában a Dugonics és a Klauzál térhez hasonlóan újítanák fel: térköves koncepciótvázoltak fel a fórumon. – A zöld város, a mikroklíma megőrzése érdekében született a koncepció – fogalmazott Vakula Réka, ám később, amikor a hallgatóság feltehette kérdéseit, akkor kiderült, hogy rengeteg fát kell majd kivágni. Többször is felmerült ugyanis, hogy melyek a fakivágási terv részletei. – Mennyi fát vágnakki? Ha a fáknak pótlása lesz, azt hol fogják pótolni? Ha a belső sort ki kell vágni, várhatóan több száz fát kell ültetni ahhoz, hogy az önkormányzat a saját rendeletét betartsa – célzott az egyik hozzászóló egy 2015-ös önkormányzati rendeletre. – A kandeláberek abszolút nem illenek a tér hangulatához, ez a Dugonics téren, a Somogyi utcában, de a Ligetben is látható. Ez borzalmas, mindenhová való, csak nem egy régi, klasszikus palotasor elé – fakadt ki.

Koncepció: Fontos Mérnök Stúdió

Erre válaszul Fontos Rómeó elmondta: megvizsgálják a fákat. – Ha mindenki végignézi a fákat, akkor látszik, hogy 30 fokkal be vannak dőlve. Olyanok, mint a sziámi ikrek: nagyon látványos, de ha megkérdeznénk őket, akkor nekik ez nagyon nem tetszene – magyarázta, majd kijelentette, lesznek fásított zónák a téren. A kandeláberek kapcsán Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, egyelőre csak javaslat a koncepción látható elem. Egy másik kérdező megjegyezte: nem véletlenül dőlnek lefelé a fák ágai. – A belső sor valamikori fáinak csak alig a fele van meg, de azok sem az eredeti platánfák, kivéve azt a négyet, ami a keresztutaknál van olyan helyen, ahol nagyobb az életterük és meg tudtak maradni. Az összes többi legyengült, beleértve azokat a hársfákat is, amelyekkel megpróbálták az elmúlt években a platánfákat pótolni. A növényeknek, a fáknak is van életkoruk, ez függ a fafajtól, és az életkörülményektől is, ahol élnek. Nem véletlenül telepítették úgy ezeket a fákat, ahogyan. Most látható, hogy megnyúltak: nem kapnak elég fényt, legyengültek, emiatt a kártevők könnyebben megtámadják, és ha ez így marad, akkor egy évtizeden belül kopasz lesz a terünk – fejtette ki a szakmabeli kérdező.

38 parkolóhellyel kevesebb a téren

A prezentációban azt is elmondták, hogy az autóforgalom elől elzárják a városháza előtti részt. Nagy Sándor szerint itt jelenleg 180 parkolóhely van, de ezeket felszámolják. Ezért a felújítás során mélygarázst alakítanak ki 142 parkolóhellyel. Egy másik kérdésben aggályait fogalmazta meg egy hölgy, aki úgy véli, a felújítás előtti állapotokat kellene visszaállítani, amit utána gondozni is szükséges lenne. – Szerintem az újszegedi Liget is kicsit csalódás az embereknek. A régi dolgokat alig állították vissza, alig lehet virágot találni. A Szent György teret is meg akarják újítani és fennáll a veszélye, hogy ha valamit nem gondoznak, az nem szép – fejtette ki álláspontját.

Koncepció: Fontos Mérnök Stúdió

Sándor János András, a Szegedet Építő Polgárok Egyesületének elnöke szerint a koncepció utcabútorai nem valók Szegedhez, úgy néz ki, mintha valaki egy kastélyt Ikeában vásárolt bútorokkal szeretne berendezni. – Valóban folytatni kell a megkezdett stílust – reflektált arra, hogy a Klauzál és a Dugonics tér arculatát követnék a Széchenyi tér tervezésekor. – Megértem a forgalomszabályozó rendszert, de a Tisza természetes „gátat” képez Újszeged és Szeged között. Ezért a hidat nem lehet kiiktatni a forgalomból – fejtette ki véleményét az autók kizárása kapcsán. – Meg kell nézni a reggeli és a délutáni csúcsforgalmat. Olyan helyzet alakulhat ki, hogy szerintem a József Attila sugárúton a Z. Nagy cukrászdáig áll majd a sor – érzékeltette a problémát. Ezt követően gyorsan szóba került a harmadik Tisza-híd kérdése is, amelynek kapcsán Nagy Sándor annyit mondott, hogy a Modern Városok Programban elfogyott a pénz. Később a hallgatóság kérdésére válaszolva elmondta: nem tudni, mennyi ideig tart majd a felújítás, hiszen még a közműtervezés előtt állnak.

Nagy a fejetlenség

Korábban számos kritika hangzott el a Széchenyi tér felújítása kapcsán. Először – a nyertes koncepció kihirdetésekor – szegediek tömegei adtak hangot elégedetlenségüknek: az önkormányzattól független civilek hívtak össze lakossági fórumot, amelyen a meghívás ellenére a városháza részéről senki sem jelent meg. Néhány hónappal később Török Péter, a Kárász utca és a Klauzál tér Europa Nostra-díjas terveinek megalkotója lépett elő: a terveit kifizette az önkormányzat az ezredfordulót követően, ám mégis újabb közbeszerzést írtak ki. Az önkormányzat álláspontja szerint a Törökkel kötött szerződéseket nem találják a városházán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.