Politika

Szegedi összefogás tősgyökeres szegediek nélkül

Szegedi összefogás tősgyökeres szegediek nélkül

2019. július 9., kedd
Szegedi összefogás tősgyökeres szegediek nélkül

Szeged befogadó, ezért példátlan összefogás valósult meg Szegeden Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő szerint. Így jöhetett létre a megállapodás az ellenzéki pártok helyi szervezetei közt, ám azokat jellemzően olyan személy képviselte, aki nem szegedi származású.

Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő példátlan mértékű összefogásról beszélt a Széchenyi téren, amikor bejelentették: az ellenzéki pártok helyi szervezetei megállapodást kötöttek. Ennek következményeként a pártok koordináltan indítanak egy-egy képviselőjelöltet valamennyi egyéni választókörzetben. Az összefogásban először részt vett az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd.

Valamennyi pártot legalább egy személy képviselte. Az MSZP-t a sajtótájékoztatót levezénylő Szabó Sándor, illetve Kozma József, a Momentumot Mihálik Edvin és a nemrégiben a párthoz az Együttből átülő Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, a Jobbikot Tóth Péter önkormányzati képviselő, akiről az a hír járja, hogy alpolgármester lehet a következő ciklusban együttműködéséért cserébe, illetve a Párbeszédet Kovács Tamás, valamint az LMP-t Fehér Attila képviselte. Egy nappal később csatlakozott hozzájuk a DK is, azt azonban egyelőre nem tudni, hogyan jutott egyezségre Botka László és Gyurcsány Ferenc, akik évek óta hangos nyilatkozatpárbajt folytattak egymással. Úgy fogalmazott Szabó Sándor pénteken, hogy az utóbbi 17 évben Szegeden sikeres együttműködés zajlott, ennek pedig az az egyik záloga, hogy Szeged befogadó város.

Ez abból is jól látszik, hogy az összefogásban részt vevő pártok képviselőinek több mint a fele nem Csongrád megyei származású.

Kezdve Botka László polgármesterrel, aki Tiszaföldváron született, majd Szolnokon érettségizett. 1991-ben került Szegedre, ugyanebben az évben az MSZP-be is belépett és gyorsan, 1992-ben már az MSZMP utódpártja ifjúsági tagozatának országos elnöke lett.

Mellékes információ, hogy az összefogást beharangozó sajtóeseményen Botka nem jelent meg.

A Momentumot képviselő mindkét személy, Mihálik és Nagy sem Csongrád megyei születésű, előbbi a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban végzett, ezután került Szegedre, mikor elkezdte egyetemi tanulmányait. Nagy Sándor tanulmányairól bővebb információ nem található, mindössze a születési adataira bukkantunk, amiből kiderül, Kunszentmártonon született. Tóth Péter, a Jobbik megyei és helyi szervezetének elnöke körmendi származású. Középiskolai tanulmányait Sárváron végezte a Tinódi Sebestyén Gimnáziumban, ezután Szegedre jött egyetemre, település- és területfejlesztő geográfusként végzett. Politikai karrierjét is Szegeden kezdte 2006-ban, amikor a Jobbik szegedi alelnöke, majd egy évvel később elnöke lett. Részt vett a szélsőjobboldali radikális mozgalom, a Magyar Gárda alapításában, aminek megyei szervezője is lett. Kovács Tamás már évek óta a Párbeszéd színeiben folytat politikai tevékenységet, civil foglalkozása pedig ügyvéd. Tanulmányairól nem találtunk pontos adatokat – mivel Szegeden praktizál és évek óta aktívan politizál, így feltételezhetően a Szegedi Tudományegyetem végzett –, viszont az biztos, hogy a Párbeszéd két megyeszékhelyi alapszervezetének is ő az elnöke: a szegedinek, illetve a békéscsabainak. Kozma József Túrkevén született 1959-ben, majd 1973-ban már MSZMP-tag lett a szocialista párt weboldala szerint. Az MSZP Csongrád megyei és egyúttal szegedi elnöke a rendszerváltozáskor a párt alapításában is részt vett. Érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen végzett matematika-fizika szakos tanárként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.