Közélet

Belül már csupasz a Móra Ferenc Múzeum

Belül már csupasz a Móra Ferenc Múzeum

2019. július 18., csütörtök
Belül már csupasz a Móra Ferenc Múzeum

Bő egy hónapja kezdődött a Móra Ferenc Múzeum felújítása. Az épületet L alakban már körbeállványozták, kívül-belül a műemlékvédelmi előírásokat maximálisan figyelembe véve folynak a munkálatok.

Basics Ákos építésvezető a munkaterületen elmondta, június 13-án kezdődött el a múzeum rekonstrukciója. A felújítást kivitelező Bodrogi Baunak hét hónapja van a teljes felújításra, tehát a tervek szerint január 13-án kell befejezni a munkálatokat. A homlokzat felújítására pedig két hónapjuk van – tette hozzá Fogas Ottó, a múzeum igazgatója.

Korábban ablak nyílt innen a Tiszára, most újra megnyitják. Fotó: Kovács Ferenc

A megújuló múzeumban a bejáratnál büfét alakítanak ki. Az 1896-ban befejezett múzeumot 1955-ben bővítették mindkét oldalon egy-egy szárnnyal. Az eredeti, ötvenes évek előtti fal mögött volt három évtizeden át a természettudományos állandó kiállítás.

A természettudományos kiállítás termének "csontváza". Fotó: Kovács Ferenc

A helyiség melletti kis szobában oktatószobát hoznak létre gyerekeknek – árulta el Medgyesi Konstantin, a múzeum tudományos igazgatóhelyettese. Ebben most jól látszik, hogy hol építették be az ablak nyílását a Rákosi korszakban – hívta fel a figyelmet Fogas Ottó, aki beszámolt arról is, bő 60 évvel ezelőtt szintén figyeltek a műemlékvédelmi előírásokra.

Itt Móra Ferenc kiállítás készül. Fotó: Kovács Ferenc

"Eredetileg a Stefánia felé bővült volna az épület, de valamiért két oldalt tudták megoldani. Ha ránézünk az épületre kívülről, nyoma sincs különbségnek" – magyarázta a múzeum igazgatója. Fogas elmondta, a jövő évi nyitás után a kor igényeinek megfelelően újítják meg a természettudományos kiállításokat.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.