Közélet

Interpellációkkal kezdődik a parlament ötnapos ülése

Interpellációkkal kezdődik a parlament ötnapos ülése

2019. június 17., hétfő
Interpellációkkal kezdődik a parlament ötnapos ülése

Ötnapos üléssel folytatja munkáját ezen a héten az Országgyűlés. A képviselők ma a kormány tagjait interpellálhatják, kedden a jövő évi adócsomag általános vitája következik, szerdától péntekig pedig összesen akár több mint 30 órában tárgyalhatják a kabinet jövő évi költségvetési javaslatát.

A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi indítványa szerint az ülés a szokásoknak megfelelően 13 órakor kezdődik, ezt az interpellációk követik egy órában, majd az azonnali kérdések következnek szintén 60 percben, végül pedig a kérdések hangozhatnak el fél órában. A parlament kedden dönthet 2020 nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról, majd a kabinet jövő évi adócsomagjáról tart általános vitát. A 2020-as büdzsé tárgyalása szerdán kezdődik a pénzügyminiszter legfeljebb 40 perces nyitóbeszédével, amelyet az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének felszólalása követ 30-30 perces időkeretben. A kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek összesen 900-900 perc áll rendelkezésükre szerdától péntekig, hogy véleményt mondjanak a költségvetési javaslatról.

A pénzügyminiszter előterjesztése benyújtásakor úgy fogalmazott, a kabinet családbarát költségvetést terjesztett be. Varga Mihály kiemelte, jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és nőnek a biztonsági kiadások.

A tárcavezető javaslatában 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra történő mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval számol. A kormány 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített az állam működését tekintve.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.