Közélet

Erre készülni kell - idén is pezseg a nyárban Szeged

Erre készülni kell - idén is pezseg a nyárban Szeged

2019. június 16., vasárnap
Erre készülni kell - idén is pezseg a nyárban Szeged

Mondhatni váratlanul érte a napfény városát a szinte egyik napról a másikra kitörő verőfényes napsütéssel érkező nyár. A hét közepétől vasárnapig máris hőségriadót rendeltek el az országban, de várhatóan forró nyár elé néz Szeged, habár ezt a meteorológusok sem tudják előre kijelenteni.

Aki strandolásra adná a fejét, az a fürdők mellett a természetes vizeket is választhatja. Szegeden a Napfényfürdő Aquapolisz árai a megszokottakhoz képest igen magasak. Egy felnőttnek szóló napijegy ugyanis 5250 forintba kerül, a nyugdíjas-, valamint a gyerekjegy 11 éves korig pedig 2700-ba, míg az ifjúsági jegy 4350-be. Némi kedvezményt azonban kaphatnak a helyiek, hiszen Csongrád megyei lakcímkártyával 30 százalékkal olcsóbban használható a fürdő. – Jobb a Tisza vize, ráadásul kutyát is tudunk magunkkal hozni – véli Máriás János, aki időnként a Fokán mártózik meg a Tisza vizében családjával. De nem csak itt, hanem a Sárgán, illetve a Laposon is sokan hűsölnek. Azonban ezeken a partszakaszokon nem legális a fürdőzés, csakis a Partfürdőn szabad valóban a szabadstrand.

  A Partfürdőn a normál napijegy 1100 forint, a kedvezményes diákoknak és nyugdíjasoknak 900, míg a gyerekek 700 forintért juthatnak a plázsra. Itt családi jegy is váltható 2400, illetve 3 ezer forintért – előbbi két felnőtt- és egy gyerek-, utóbbi két felnőtt- és két gyerekjegyet foglal magában. Népszerű a Sziki is, ahol a felnőtt belépő egy ezresbe kerül, kedvezményes tikettet pedig 800-ért lehet váltani. A családi belépő 3500 forint, két felnőtt és legalább egy gyerek juthat be vele a Szikire. Nincs messze a sándorfalvi strand sem, amely közkedveltté vált a környéken homokos partjával. Itt 900 forintért strandolhatnak a felnőttek, a diákok pedig 800, a gyerekek és a nyugdíjasok pedig 700 forintért. A családi jegyek árai 2050-től 2950 forintig terjednek. Egy lépéssel közelebb került a Balaton, hiszen nyáron átszállás nélküli vonat közlekedik Közép-Európa legnagyobb tava és Szeged között. Az Aranyhíd 7 óra 57 perckor indul június 15-től naponta, majd Budapestet és Székesfehérvárt érintve a Balaton déli partja mentén közlekedve 13:40-kor érkezik a végállomásra, Keszthelyre.

Jóga a sláger

Tucatnyi tábor közül válogathatnak a szegedi szülők, hogy milyenre íratják be csemetéjüket. Idén ezek közül is a jóga- és a tánc-, valamint az úszótáborok a legnépszerűbbek. Ezek körülbelül nagyjából 20 ezer forintba kerülnek egy hétre, jellemzően napközis táborok. Egyéb készségfejlesztő táborok között azonban idén is megtalálható informatikai témájú is. Ezen a gyerekek elsajátíthatják a robotika alapjait, így építhetnek robotot, valamint algoritmusokkal is foglalkozhatnak.

Az önkormányzat is indít saját nyári tábort, ez a korábbi évekhez hasonlóan a Szent-Györgyi Albert Agórában zajlik hat turnusban. A napközis táborban strandolással és buszos, vonatos programokkal múlatják az idejüket a gyerekek.

Pezsgő kultúra idén is

Ugyan a Móra Ferenc Múzeum év elején felújítás miatt bezárt és csak a 2020-as Múzeumok Éjszakájára tervezik a munkálatok befejezését, az idei program is izgalmasnak ígérkezik. A Fekete házban a Szegedet lesújtva fölemelem, valamint a Szeletek a múltból című helytörténeti kiállítást folyamatos tárlatvezetéssel vehetik szemügyre az érdeklődők. A Kass Galériában pedig az Eltűnő Palánk nyomában című kiállítás tárlatvezetéseivel készülnek június 22-én. Június 21-én elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Fesztivál 2019-es évada is. Az első bemutató a Hullámzó világ, amellyel a fesztivál a 140 évvel ezelőtti árvíz emléke előtt tiszteleg. Ezt követően a We Will Rock You, a Szerelmes Shakespeare, valamint a Don Juan, az Aida és a Titanic látható a Dóm téri színpadon. Az újszegedi szabadtéri színpadon a Koldusoperát, illetve a Hófehérke és a hét törpét viszik színpadra.

Plácido Domingo koncertjével augusztus 28-án nyitják meg a Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrumot. A rendezvényre 9 ezer forintért váltható jegy, Budapestről indítanak vonatot, hogy a fővárosi közönség is részt vehessen az ünnepségen. Augusztusban rendezik a 29. Thealter nemzetközi színházi fesztivált is, azonban ennek a programjáról egyelőre nem tudni konkrét információkat.

Nem lehet tudni, milyen nyár lesz

Az előző évek forró nyarai után csak sejteni lehet, hogy milyen időre számíthatunk a következő hónapokban. Sokan azonban mégis kísérletet tesznek arra, hogy megjósolják, milyen időjárás lesz jellemző ebben az évszakban. Az egyik népszerű internetes női magazin is közzétette várakozásait, azonban ezek az előrejelzések már június második hetében megdőlni látszanak: a grafikon alapján ugyanis országszerte 25 és 28 fok közötti hőmérsékletet jeleztek elő. Ezeket a kísérleteket Tóth Tamás meteorológus söpörte le az asztalról. – A meteorológia, mint tudomány, képtelen arra, hogy 7–8 napnál tovább előre jelezze, milyen időjárás várható – jegyezte meg. – Az biztos, hogy a hét végéig nagyon meleg időjárás várható, arra is van esély, hogy szombaton megdől a szegedi vagy akár az országos melegrekord is. Viszont az ilyen meleg időjárás után jellemzően zivatarok érkeznek. A keleti országrészben várhatóan később érkezik meg a lehűlés, de így is 30 fok köré csökken a napi hőmérséklet – magyarázta a meteorológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.