Közélet

Wollemann Mária Szeged új díszpolgára

Wollemann Mária Szeged új díszpolgára

2019. május 17., péntek
Wollemann Mária Szeged új díszpolgára

Szeged város díszpolgárának választották Wollemann Máriát, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatóját. A 95 éves orvoson kívül mások is kaptak kitüntetéseket.

Abból az alkalomból, hogy Szeged 300 éve kapta vissza szabad királyi városi rangját, ünnepi megemlékezést tartottak a Városháza előtti téren, ahol Botka László beszédét követően elismerő díjakat adtak át. A legrangosabb kitüntetést, a város díszpolgári címét ezúttal a 95 éves Wollemann Mária, az SZBK Biokémiai Intézetének egykori igazgatója vehette át.

Wollemann Mária Szeged új díszpolgára (fotó: Kovács Ferenc)

1923. július 6-án született Budapesten. 1941-ben felvételt nyert a szegedi Orvostudományi Egyetemre, majd 1947-ben a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen avatták orvosdoktorrá, ahol summa cum laude eredménnyel végzett. 1946-47-ig a szegedi, majd 1948-49-ig a budapesti Orvostudományi Egyetemen dolgozott a Gyógyszertani, Anatómiai, Orvosvegytani és az MTA Biokémiai Intézetekben. 1954-1970-ig az Országos Idegsebészeti Intézetben. 1971-óta az SZBK Biokémiai Intézetében dolgozott, ahol kezdetben csoportvezetői, majd igazgatóhelyettesi és 1978-83-ig igazgatói funkciót töltött be. Az Orvostudományok Doktora címet a „Biochemistry of Brain Tumours” című könyvével nyerte el, melyet McMillan Press London, a University Park Press Baltimore és az Akadémiai Kiadó közösen jelentetett meg 1974-ben. Hosszabb külföldi tanulmányúton a Berlini Humboldt Egyetem Gyógyszertani Intézetében volt 1956-57-ben, a New Yorki Montefiore Hospital Department of Anesthesiology-ban 1963 és 1964 között, illetve a párizsi Hôpital Boucicaut Laboratoire d’Eutonologie-ben 1966-ban. Felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik angol, német és francia nyelvből. Az SZBK Biokémiai Intézetben töltött időben elsősorban opiát receptorokkal foglalkozott munkatársaival. Ebből a tárgykörből számos közlemény, konferencia, workshop született és ilyen jellegű kutatások jelenleg is folynak. Munkáját több kitüntetéssel ismerték el. (Akadémiai Díj 1977, Munka Érdemrend arany fokozata 1983, Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári fokozat) 1994., Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje 2003. Szegeden az első díszpolgár Széchenyi István volt, akinek 1833-ban ítélték oda a megtisztelő címet. A díjazottak listája 1833-tól napjainkig ide kattintva érhető el. (forrás: brc.hu)

Az ünnepi közgyűlés keretében Pro Urbe díjjal tüntették ki Kondorosi Éva akadémikust, professzort és Gál Bélát, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóját. Szegedért Emlékérmet kapott Czutor Zoltán zenész; Gellért Ákos, a Naturtex alapító-tulajdonosa; Varró András professzor, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezetője; Bánffi István, valamint Száz Krisztina, a Filharmónia Magyarország irodavezetője. A Szeged nemzetközi kapcsolataiért érdemérmet Carol LaBounty, a Toledo-Szeged Bizottság elnöke érdemelte ki. A díjátadások sora egyébként már csütörtökön megkezdődött, amikor Szeged Sportolója díjat kapott Balogh Zsolt, a MOL-PICK Szeged férfi kézilabdacsapatának magyar válogatott játékosa; Polák Leila karatés, valamint Suba Róbert, az NKM Szeged Vízisport Egyesület parakenusa. Szeged Sportjáért elismerésben részesült Tamás Sándor egykori válogatott kézilabdázó; Kardos Péter, a Naturtex-SZTE Szedeák elnöke; illetve Thékes István, a Délmagyarország egykori, a Nemzeti Sport jelenlegi sportújságírója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.