Közélet

Pusztulnak a galambok a vásárhelyi belvárosban

Pusztulnak a galambok a vásárhelyi belvárosban

2019. május 7., kedd
Pusztulnak a galambok a vásárhelyi belvárosban

A galambpopuláció 2018 novemberében indult szabályozásnak már látható jelei vannak a belvárosi közterületeken, háztetőkön. Az eddigi, körülbelül 300 egyed legnagyobb részét az Andrássy út Kossuth tér felőli területén fogták be - közölte a vásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyorshír-szolgálata a közösségi oldalon.

A galambok élve befogására szolgáló csapdákat a belváros több pontján is kihelyezték, így számuk csökkenésére egyre nagyobb területen lehet számítani. A közterületeket, épületeket jelentős mértékben

szennyező állatok befogását nehezítette az enyhe tél, mivel az állatok a csapdákon kívül is bőségesen találhattak táplálékot. Ezért a belvárosban élő galambok számának tartós és érezhető csökkentéséhez folyamatos és hosszan tartó populáció-szabályozás szükséges.

A tavasz és a jó idő beálltával a galambok napközben a külterületi mezőkre telepednek át, de éjszakára és az esős időszakra ismételten behúzódnak. Így a befogásuk a nyári időszakban csak ezekre az időkre korlátozódik, bár a csapdák kihelyezése és ürítése folyamatos. A csapdák elhelyezése, bővítése folyamatos feladat. Az elkövetkezendő időszakban lakossági és képviselői kérésekre újabb csapdákat helyeznek ki a Dr. Rapcsák András úton és az Andrássy úton. A galambpopuláció szabályozása összetett feladatot igényel, melynél szükség van a vállalkozó, az állatorvos, a Hivatal és a lakosság közreműködésére is. A vállalkozó minden egyes csapdakihelyezésnél felveszi a kapcsolatot az illetékes közös képviselővel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.