Kultúra

Neves fényképészmesterek munkáiból nyílik tárlat Vásárhelyen

Neves fényképészmesterek munkáiból nyílik tárlat Vásárhelyen

2019. május 30., csütörtök
Neves fényképészmesterek munkáiból nyílik tárlat Vásárhelyen

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Plohn Illés Hódmezővásárhelyen fényképészeti műtermét, amely azután fia, Plohn József 1944. júniusi deportálásáig hetvenöt éven át működött. A műterem történetét az Alföldi Galériában pénteken nyíló kiállítás a fényképészmesterek munkáin, dokumentumokon és tárgyakon keresztül mutatja be.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója elmondta: a Plohn család tevékenysége nemcsak Hódmezővásárhely fényképészetének történetében volt jelentős. Apa és fia munkája a város képzőművészetéhez is kapcsolódik, felvételeiket használta Tornyai János festőművész is, akinek születése százötvenedik évfordulóját az idén ünnepli a közgyűjtemény. Hódmezővásárhely történetének tárgyi emlékezete sokat köszönhet a Plohn családnak, akik a portrék és családi képek mellett számos dokumentatív értékű képet készítettek. A tárlat első egységében Plohn Illésnek az 1879-es, szegedi nagy tiszai árvíz idején, valamint a kis-tiszai zsilip 1887-es összeomlásánál készített felvételei láthatók. A második részben Plohn József Képek a nagy magyar alföldi népéletből című, az 1800-as évek közepe és az 1930-as évek között készült néprajzi témájú sorozatát ismerheti meg a közönség, míg a harmadik egység Plohn József és a Hódmezővásárhelyen alkotó képzőművészek kapcsolatát mutatják be, a felvételeken látható Tornyai János mellett Kallós Ede, Endre Béla, Iványi Grünwald Béla, Rudnay Gyula és Pásztor János is. A kiállítás a családi képekből, csoportképekből és tablókból álló része mellett külön egységet szentel a Hódmezővásárhely 1894 és 1936 közötti történetét bemutató fényképeknek. Itt láthatóak az algyői vasúti híd záróelemének helyére kerülését megörökítő fotók mellett a rostagyáros, Kalmár Zsigmond üzeméből kikerülő termékeinek szállításáról, a Kokron-gyár és a Szent István-templom építéséről készült fényképeken túl a Bethlen Gábor Gimnázium a megszálló román katonák által 1919-ben feldúlt könyvtárát megörökítő felvétel is. A száznegyven fényképet, levelezőlapot és dokumentumot bemutató, A Plohn műterem 75 éve című kiállítás július végéig látogatható az Alföldi Galériában.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.