Hírzóna

Nemzetközi hívásokkal tízmilliós kárt okozó brit csaló ellen emeltek vádat Szegeden

Nemzetközi hívásokkal tízmilliós kárt okozó brit csaló ellen emeltek vádat Szegeden

2019. április 5., péntek
Nemzetközi hívásokkal tízmilliós kárt okozó brit csaló ellen emeltek vádat Szegeden

Vádat emeltek azzal a harmincöt éves brit férfival szemben, aki társaival hat éve Szegeden nemzetközi hívásokat bonyolított megtévesztett magánszemélyek telefonjairól, több millió forintos kárt okozva - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

A férfit az ügyészség jelentős kárt okozó számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettével vádolja. A vádirat szerint a férfi arra kérte egy szegedi ismerősét, keressen olyan embereket, akiknek vezetékes telefonjuk van. A férfi két társával ennek alapján 2013. április 12-én és 13-án három lakást kerestek fel. Azt mondták az ott lakóknak, hogy külföldi telefontársaság számára tesztelik a telefonvonalat, miközben valójában egyszerre több száz, emelt díjas, nemzetközi telefonhívást indítottak.

A telefontársaság a hívások után mintegy 19,5 millió forint forgalmi díjat számlázott ki a sértetteknek. Később ezt a szolgáltató méltányosságból jóváírta. A nemzetközi telefonhívásokkal a telefontársaságnak csaknem 6 millió forintos összekapcsolási díja keletkezett.

A vádlottat európai elfogatóparancs alapján fogták el, majd adták át a magyar hatóságoknak. Az új büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel élve az ügyészség egyezséget kötött a bűnösségét beismerő gyanúsítottal. Ennek alapján a vádhatóság másfél év börtönbüntetés kiszabását kérte a férfira, aki vállalta a keletkezett kár megtérítését.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.