Közélet

Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelemről nyílt kiállítás Szegeden

Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelemről nyílt kiállítás Szegeden

2019. április 3., szerda
Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelemről nyílt kiállítás Szegeden

A 11. században uralkodó Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelmet és a korszak ukrán diplomáciáját a dinasztikus házasságokon keresztül bemutató kiállítás nyílt szerdán a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az április 17-ig látható tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, a múlt ismerete erősíti a közösségek identitását, amely szükséges ahhoz, hogy a társadalom egészséges tudjon maradni. Ha a szomszédos közösségek megismerik egymás múltját, hozzájárul ahhoz, hogy előítéletektől mentes, őszinte kapcsolatokat tudjanak ápolni - mondta a püspök. Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet, a kiállítás ötletgazdája hangsúlyozta, a két nemzet barátsága a régmúltban gyökerezik. Ezek fontos eleme, hogy I. András a Kijevi Ruszban kért menedéket, majd onnan a nagyfejedelem lánya, Anasztázia kezét elnyerve tért vissza Magyarországra. Szeged sokat tesz a két nemzet kapcsolatáért - közölte a diplomata, példaként említve az 1932-1933-as ukrajnai éhínség, a holodomor áldozatai emlékművének tavaly novemberi felállítását a székesegyház szomszédságában.

Az ukrán történelem a Kijevi Rusz kora óta szorosan összefonódik más európai országokéval. Ennek a történelemnek egyik legfényesebb időszaka Jaroszláv kijevi nagyfejedelem uralkodása a 11. század első felében, akinek külpolitikájában igen hangsúlyosak voltak a dinasztikus házasságok. Őmaga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül. Harald Bold norvég király fia Jaroszláv Jelizaveta nevű lányával házasodott, a nagyfejedelem másik lánya, Anasztázia pedig I. András magyar király hitvese lett. Anna nevű lányát pedig Franciaország királya, I. Henrik vette nőül, akinek a halála után fia nagykorúságáig a királyné régensként irányította az országot.

A tárlat 12 nagyméretű fotón mutatja be a Bölcs Jaroszlávhoz kötődő fontos kulturális emlékeket. A látogatók megismerhetik a többi közt Kijev fő bástyakapuját vagy a Szent Szófia székesegyházat az ukrán fővárosban, melynek építését a nagyfejedelem uralkodása idején fejeztek be, valamint több szobrot és freskót, melyek az uralkodót ábrázolják. A fotográfiák egyikén magyarországi műemlék szerepel, a Tihanyi Bencés Apátság, melyet I. András és Anasztázia királyné alapított.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.