Közélet

Új pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program

Új pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program

2019. március 26., kedd
Új pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program

Orvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható, 11 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírással folytatódik a Magyar faluprogram - jelentette be Kásler Miklós miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: a kormány célja az alapellátás átalakítása. Ennek fontos eleme a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése, amihez a most kiírt pályázatok is hozzájárulnak.

Elmondta: szolgálati lakások építésére 5 milliárd forint, orvosi rendelők felújítására 4 milliárd forint, orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar faluprogramban.

Hozzátette, jelentős probléma a kistelepüléseken a háziorvoshiány, mert a többi között nem megfelelő az infrastruktúra. A kormány célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők is olyan ellátáshoz juthassanak, mint a nagyobb településeken élők. A miniszter közölte: a szolgálatilakás-programban 5 milliárd forintos keretet biztosítanak az önkormányzatoknak, a lakásban az orvos a szolgálati ideje alatt ingyen lakhat. Támogatják azokat a pályázatokat, amelyek esetében a lakáshoz kapcsolódóan orvosi rendelőt is kialakítanak. Az orvosi rendelők felújítására, bővítésére, újak építésére 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Felújításra, bővítésre legfeljebb 30 millió forint, új, többcélú intézmény megvalósítására (ahol a háziorvosi rendelő mellett gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői ellátást is biztosítanak) 125 millió forint a maximális támogatás. A bútorok beszerzésére legfeljebb 8 millió forint fordítható. Kásler Miklós elmondta: az orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Magyar faluprogramban, a maximális támogatási összeg projektenként 5 millió forint.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyar faluprogram célja, hogy megállítsák a kistelepülések fokozott népességelvándorlását, és ezt komplex módon tegyék, ezért nem egy-egy célterületet fejlesztenek. Megjegyezte: a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre 75 milliárd forint áll rendelkezésre.

Tájékoztatása szerint a most kiírt pályázatok nyomán 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg, és 600-700 település lehet a kedvezményezettje az orvosieszköz-beszerzési programnak. Közölte azt is, a kiírások megjelentek, a pályázatokat április 26-ától május 27-éig lehet benyújtani, s azokat a tervek szerint 60 nap alatt elbírálják. Felhívta a figyelmet arra, a pályázatokkal kapcsolatos információkat a kormány hivatalos honlapján, a

www.kormany.hu-n

teszik közzé. A Magyar faluprogram keretében 150 milliárd forintból támogatják az ötezer lakos alatti települések fejlesztését. Összesen 2887 magyarországi település lehet kedvezményezettje a programnak; a tervek szerint 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, legalább 25 milliárd forintot a falusi csokra (családi otthonteremtési kedvezményre) és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.