Két iskola kapott energiatudatos és energiahatékony címet

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szőregi Kossuth Lajos Általános iskola és a Szegedi Gregor és a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kapta meg idén az Energiatudatos Iskolákért pályázaton az Energiatudatos Iskola címet. Ezt a címet egy évig “használhatja” a két szegedi iskola, azért, hogy a klímaváltozás ellen lépjenek fel programjaikkal.

A 2016 óta már negyedik alkalommal meghirdetett Energiatudatos Iskolákért Pályázatra bármelyik iskola jelentkezhetett, és így elnyerhette az „Energiatudatos Iskola”, vagy „Energiahatékony Iskola” címet. A díjátadó ünnepséget március 6-án, a Parlament Felsőházi termében tartották.  A gálán 13 kategóriában 154 díjat adtak át, a Szegedi Tankerületi Központ intézményei közül 3 iskola részesült elismerésben.

– A sok kicsi sokra megy, elve alapján mindannyian hozzájárulhatunk a Föld megóvásához – emelte ki –, amire példaértékű kezdeményezés a Virtuális Erőmű Program. A pályázók nagy száma, valamint a program hazai és nemzetközi bővülése azt mutatja, hogy a VEP cselekvésre ösztönöz, és segít a közös, magyarországi és európai céljaink elérésében. Azzal, hogy díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat és önkormányzatokat, lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra. – mondta a díjátadón Áder János köztársasági elnök.

Szili Katalin a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy felelősek vagyunk a Földért, amelyet az unokáinktól kaptunk „kölcsön”. Kiemelte, hogy az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához a Földön az egy évre rendelkezésre álló források másfélszeresére lenne szükség.

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola idén elnyerte az energiatudatos védjegyet. Az iskola pályázatát Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna tagintézményvezető asszony írta, felhasználva 12 évi Ökoiskolai tapasztalatait, és az iskola Öko csoportjának, szülői munkaközösség és a diákság fenntarthatósági szemléletű támogatását. Rajtuk kívül még a Szegedi Gregor és a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Energiahatékony iskola címet nyerte el.

Fontos szempont volt a díj odaítélésében, hogy az iskolák milyen fenntarthatósági programokban, versenyeken vettek részt az utóbbi 5 évben, és mi minden évben részt vettünk ezekben. Kihelyezett elemgyűjtőnk van. Fontos szempont volt, hogy tantervekben, tanmenetekben jelentkezik-e a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretanyagok tanórai átadása. Van-e ilyen szakkörük, Öko-szakkörük. Az is jó alap lehetett az elbírálásnál, hogy a szőregi iskola alkalmazottainak egyharmada jár biciklivel dolgozni.

Előző sztori

Szegedről Balatonfüredre szerződött Pedro Rodríguez

Következő sztori

Indulnak a burkolatjavítási munkák