Közélet

Bíróság: Visszakaphatja mandátumát Kiss Attila jobbikos képviselő

Bíróság: Visszakaphatja mandátumát Kiss Attila jobbikos képviselő

2019. február 15., péntek
Bíróság: Visszakaphatja mandátumát Kiss Attila jobbikos képviselő

Jogerős végzésével hatályon kívül helyezte a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Csongrád megyei közgyűlés Kiss Attila (Jobbik) képviselőt mandátumától megfosztó döntését - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika emlékeztetett: a közgyűlés zárt ülésen a jobbikos képviselő esetében összeférhetetlenséget állapított meg. A közgyűlés álláspontja szerint az összeférhetetlenség azért állt fenn, mert a politikus által vezetett Sándor Móricz Egyesület a működtetője a Makói csípős című hírportálnak, amely felelős kiadója a civil szervezet elnöke. Az önkormányzati törvény szerint pedig az önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja. Mivel ezt az összeférhetetlenségi okot a politikus nem hozta a közgyűlés tudomására, a testület megállapította méltatlanságát, ezzel megszűnt képviselő megbízatása.

A bíróság végzésében kiemelte, hogy az önkormányzati törvény kettős követelményt támaszt az összeférhetetlenségről hozott határozattal szemben, amelynek egyrészt tartalmaznia kell az összeférhetetlenséget megalapozó körülményeket, másrészt pedig az összeférhetetlenség kimondását.

A közgyűlés határozat azonban az összeférhetetlenség fennállásának csak a megállapítását tartalmazta, valamint azt, hogy ez alapján a kérelmező méltatlan a képviselői megbízatásra; teljes egészében hiányoztak azonban az összeférhetetlenség megállapításának alapjául szolgáló tények. A bíróság így nem kerülhetett abba a helyzetbe, hogy az összeférhetetlenséget megalapozó tényeket, ténymegállapításokat és egyéb körülményeket megismerje. A bíróság álláspontja szerint az összeférhetetlenség kimondásáig tartó folyamat leírását magának a határozatnak kell tartalmaznia, ennek hiányában az összeférhetetlenség fennállása érdemben nem vizsgálható, A bíróság döntése szerin ezért a határozat ebben a formában törvénysértő volt, ezért azt hatályon kívül helyezte.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.