Szórakozás

Több mint háromszáz alkotás az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Több mint háromszáz alkotás az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

2019. február 11., hétfő
Több mint háromszáz alkotás az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Több mint háromszáz alkotást neveztek a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos (1930-2016) emlékét őrző nemzetközi filmfesztiválra, melyet harmadik alkalommal májusban rendeznek meg Szegeden - tájékoztatta a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. az MTI-t.

Idén három kategóriában hirdettek versenyt: nagyjátékfilmmel, kísérleti filmmel és kisjátékfilmmel lehetett nevezni. A meghirdetett határidőig több mint háromszáz nevezés érkezett, a művek zöme európai alkotás, de a világ minden tájáról küldtek filmeket. Bővebb anyag érkezett Portugáliából, Belgiumból, Kínából és Németországból, de képviselteti magát Olaszország, Vietnam, Chile és Norvégia is. Az elmúlt évekhez képest jelentősen megugrott a nagyjátékfilmek száma, az 59 pályaműből 43 külföldi, 16 pedig hazai gyártású, melyek között több fesztiválnyertes alkotás található. Mindez azt mutatja, hogy a szegedi operatőrfesztivál híre egyre inkább elterjed. A beérkezett művekből előzsűri választja ki a versenybe kerülő legjobbakat. Monory Mész András, Ferenczi Gábor filmrendező és Lovasi Zoltán operatőr mellett fiatal filmesek is részt vesznek az előválogatásban, így a többszörösen díjazott Ostrom című film alkotói, Kovács István rendező és Dévényi Zoltán operatőr. Az operatőri munkát a középpontba helyező fesztivált első alkalommal 2017-ben szervezték meg azzal a szándékkal, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. A filmes seregszemlét idén május 28. és június 1. között rendezik meg Szegeden.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.