Közélet

Tavaly 69 vesebeteg kapott új reményt Szegeden

Tavaly 69 vesebeteg kapott új reményt Szegeden

2019. február 19., kedd
Tavaly 69 vesebeteg kapott új reményt Szegeden

Rekordszámú vesetranszplantációt végeztek el tavaly a szegedi klinikán, az élődonoros átültetések száma azonban még mindig nagyon alacsony. Bár a világ legjobb módszerével operálnak, a betegek nem szívesen teszik ki ennek szeretteiket, és ódzkodva fogadják el szervüket - írja a Délmagyar, a lap cikkéből kiderül, hogy enélkül azonban átlagosan három évig vár most a listán szereplő több mint száz régiós beteg új vesére.

Ennek ellenére Szegeden tavaly 69 veseátültetést végeztek még el – soha nem volt ilyen sok transzplantáció a klinikán. – Ezeknek a műtéteknek a száma elsősorban attól függ, hányan és milyen régóta várakoznak a listán – mondta Szederkényi Edit, az SZTE Sebészeti Klinika transzplantációs osztályvezetője. – Amióta 2013-ban az Eurotransplanthoz csatlakoztunk, sokkal egyszerűbb megfelelő vesét találni a betegeknek. Ráadásul mi a „bevállalósabb" centrumok közé tartozunk: sokszor azokat a szerveket is elfogadjuk, amelyeket mások esetleg nem kérnek. Sok helyen nem szívesen ültetnek be például idős donoroktól származó szervet. Mi azonban úgy látjuk, ez is jobb, mint ha semmilyen segítséget nem kap a beteg. További részletek

ITT

olvashatók.

(Kiemelt kép: Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.