Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Novák Katalin: nyártól élnek a családtámogatási kedvezmények

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn számolt be annak a hét tervezetnek a részleteiről, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében jelentett be – adta hírül az Index.

Hétpontos családvédelmi tervezettel állt elő Orbán Viktor az évértékelő beszédében, amelyek közül némelyik már a nyáron életbe lép. Ezekről Novák Katalin beszélt részletesen hétfői sajtótájékoztatóján.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, a 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel újabb három évre, de a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik.

Ez idén július 1-től indul, a programhoz pedig három évig lehet csatlakozni.

Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszik fel a fiatalok, a havi törlesztő akkor sem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint. Fontos feltétele a hitelfelvételnek, hogy a felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július elseje után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év. Nem jelent gondot az sem, ha a férfi már elvált egyszer.

Csok: eltörlik a 35 milliós értékhatárt

A csok bővítéséről azt mondta, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.

Európa-szerte elsőként lesznek szja-mentesek az anyák

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul, vagyis aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs még, de a kormány reméli, mások is átveszik a magyar példát. Az államtitkár kérdésekre elmondta, hogy az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akinek már felnőtt gyerekeik vannak.

2020-tól jár a nagyszülői gyed

A nagyszülői gyed rendszere azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne és tud venni a gyerek nevelésében. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.  A nagyszülői gyed program szintén várhatóan 2020-tól indul.

Teljes bölcsődei ellátás várható

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el a kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. A kormány úgy látja, hogy 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt.

A bölcsődék bővítéséről az államtitkár a hírportál kérdésére elmondta, hogy a bölcsődék építése mellett az intézmények támogatására, bővítésére is szükség van, emellett a családi bölcsődék finanszírozását is bővíteni tervezi majd a kormány. Azzal kapcsolatban, hogy az új bölcsődékben lesz-e elegendő gondozó, az államtitkár azt mondta, hogy a kormány a pedagógus életpályamodell keretében már emelte a bölcsődei gondozók bérét, hogy vonzóbb legyen a szakma.

Autótámogatási program indulhat már júliusban

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul.  Az autóvásárlási programnál nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen legalább három gyermek után.

A hetedik pontja a családtámogatási tervezetnek az, hogy az állam két gyerek után már egy millió forintot átvállal a felvett jelzáloghitelből. A harmadik gyereknél ez már négymillió forintot jelent, ezen felül minden gyereknél egy-egymillió forintot áll az állam.

Novák azt mondta, a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy 2020-ban mindez 150 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megszületett a bérmegállapodás a Postánál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók.

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre több a turista Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre gyakoribbak a 4-5 napos foglalások.

Tovább olvasom

Gazdaság

Megvette a KIKA-t, Szegeden terjeszkedne az XXXLutz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megtartják a meglévő hazai slágertermékeket.

Tovább olvasom

Aktuál