Közélet

Ápolókat díjaztak a szegedi klinikai központban

Ápolókat díjaztak a szegedi klinikai központban

2019. február 22., péntek
Ápolókat díjaztak a szegedi klinikai központban

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepségen köszöntötték az intézmény egészségügyi szakdolgozóit. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta, Magyarország első főápolónőjére, Kossuth Zsuzsannára emlékezve február 19-e hivatalosan is a magyar ápolók napja.

A Petri Gábor Klinikai Tömb B. épületének aulaterében megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját, és megnyitották az ápolástörténeti kiállítást, ahol régi korok ápolási relikviái között találhatunk 1950-ből származó légoltalmi mentőládát éppúgy, mint régi fotókat, bádog köpőcsészét vagy borszeszégős műszerkifőző dobozt. Dr. Németh László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, ez a nap az egészségügyben dolgozók közös ünnepe. Gondos és jó ápolás nélkül ugyanis nem beszélhetünk hatásos terápiáról. – Fontos, hogy az ápolói bérek emelkedjenek. Higgyék el, mindenki önök mellett áll – intézte szavait az elnök a jelenlévő ápolókhoz. Kiemelte, ehhez a nehéz hivatáshoz hatalmas lelkierő és rátermettség szükséges. Azonban az ápolók sokszor örömmel mennek munka után haza, mert mosolyt csaltak egy-egy gyógyuló beteg arcára. A közeljövőben megvalósuló klinikai fejlesztések is jelentősen segítik nemcsak a betegellátás színvonalát, hanem a szakdolgozók munkakörülményeit is. Ezt követően az egészségi állapot változásának hatása az egészségügyi ellátásra és képzésre címmel tartott előadást dr. Papp László, az SZTE Egészségtudományi és Szociális képzési Kar stratégiai dékánhelyettese, aki a tradíció és változásmenedzsment összefüggéseit elemezte. Mint kifejtette, az elmúlt ötven évben a páciensek igényeitől és szokásaitól kezdve a betegségek típusáig minden megváltozott. Nőtt az eset- és műtétszám, valamint az egészségügyi és képzési költség, csökkent viszont az orvos és ápolói létszám, a műtőkapacitás, és a betegekre fordítható idő. Hangsúlyozta a stabil elméleti alapokra épülő szakmai tudáson kívül a különféle készségek és képességek jelentőségét. Az ünnepségen díjazták a szakma legjobbjait. A Magyar Ápolási Egyesület országos vezetősége kimagasló szakmai munkássága elismeréseként díszoklevelet és az egyesület ezüst kitűzőjét adományozta Gulyás Máriának, a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársának, Tóth Erzsébetnek, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársának, valamint Vidáné Fábián Valériának, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás Szakoktatói Szolgálata munkatársának.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.