Egészség

Ezek a hátfájás leggyakoribb okai

Ezek a hátfájás leggyakoribb okai

2018. december 16., vasárnap
Ezek a hátfájás leggyakoribb okai

Egyre többen panaszkodnak amiatt, hogy fáj a hátuk. Sok tényező befolyásolja azt, hogy ez a fájdalom állandósuljon, és megkeserítse a hétköznapjainkat. Tudunk ellene tenni, mutatjuk is a hátfájás elleni tippjeinket.

A legfontosabb az, hogy, ha fáj valami, akkor minél előbb mutassuk meg szakembernek, ez a hátfájásra különösen igaz. Sokan természetesnek veszik, pedig egyáltalán nem az, így már csak akkor jutnak el szakemberhez, ha már a kíméletes gyógymódok nem segítenek. Ha elkésünk a segítségkéréssel komoly porckorong kopásokkal kerülhetünk szakértő kezekbe. A hátfájdalom első számú kiváltója az ülő életmód. Napi hat óra ülés, akár öt évvel is megrövidítheti az életünket – egy kutatás szerint. Ha ehhez még egy stresszes munka is jut nekünk, akkor garantált, hogy a feszültség a vállunkban gyűlik majd össze. Gyógytornával, masszíroztatással rengeteget javíthatunk az állapotunkon. Azonban mindezek előtt a hátfájdalom kezelésének alapja a pontos, megalapozott diagnózis, amelynek felállítása nem mindig könnyű feladat. Amint kiderül a probléma forrása, számos lehetőség van a kezünkben, amelyek közül mindig személyre szabottan kell kiválasztani azt, amelyik a legmegbízhatóbban, a lehető leggyorsabban hat.

Rövidtávon szükség lehet célzott helyi gyulladáscsökkentő injekciókra, amelyek nagy megkönnyebbülést hozhatnak a betegnek. Hosszú távon pedig olyan hatékony eljárások közül választhatunk, mint a lágyrészbe adható hialuron injekció, az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia és a fizikoterápiás kezelések. A stresszen kívül más tényezők is közrejátszhatnak a hátfájás kialakulásában. A hasi típusú elhízásnál jelentkező túlsúly terheli jelentősen a deréktáji gerincet, feszíti túl az izomzatot és a szalagokat. Ráadásul a felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. Éppen ezért a szakorvosi kezelés mellett fontos a testsúly rendezése is, amelyre tartós megoldást jelenthet egy személyre szabott életmódprogram. A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak - és ez csak egy része a változásoknak. A gerincben idővel bekövetkező változások olyan dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek károsodást okozhatnak a porckorongon a gerincfájdalom, a zsibbadtság és a gyengeség tüneteit produkálva akár már a húszas évek végén. Nem szabad azonban megvárni a jelentős állapotromlást vagy a degeneratív elváltozások kialakulását, hanem mindenképpen orvoshoz kell fordulni már az első jeleknél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.