Közélet

Idén drágább lesz a karácsonyfa Szegeden

Idén drágább lesz a karácsonyfa Szegeden

2018. november 28., szerda
Idén drágább lesz a karácsonyfa Szegeden

Akár 3200 forint is lehet métere a legolcsóbb lucfenyőnek - tudtuk meg. Mélyebben kell majd a pénztárcába nyúlni december 24. előtt.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedésével magyarázza a magyarországi lucfenyő drágulását. A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó.

A lucfenyő a legolcsóbb, ennek méterára idén 3200 forint körül lesz, az ezüstfenyő 5500 forintba, a nordmann pedig 6500 forintba kerül majd.

- Mi is számolunk a dárgulással. A legtöbb a lucfenyőből szokott fogyni, de most nem lesz túl nagy különbség árban a luc és a drágább fajták között. Egy ezüstfenyő pedig jóval szebb, ebből most többet is vágattam - mondta nekünk az egyik szegedi árus, aki Zala megyéből hozza a karácsonyfákat.

Egyre jobban fogy a műfenyő

Sok árussal beszéltünk, a többség azonban nem örül a drágulásnak. A legnagyobb konkurenciájuk ugyanis nem a többi árus között van, hanem a boltokban: egyre többen vásárolnak műfenyőt. Még úgy is, hogy ez jelentősen drágább, mint a valódi fa. - Szerintem most még többen döntenek a műfenyő mellett, mert arról azt hiszik, hogy csak egyszer kell megvenni. Kíváncsi leszek, most mennyire viszik majd az igazi fenyőket, hiszen az árakat tartani kell és a munkavállalókat is ki kell fizetnem, mert egyedül nem bírnám – meséli Ági, aki a Mars téren szokott árulni. Szegeden december elejétől lehet majd beszerezni a karácsonyfát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.