Közélet

Egyre kevesebb a közmunkás

Egyre kevesebb a közmunkás

2018. november 19., hétfő
Egyre kevesebb a közmunkás

Újabb tízezer közmunkásnak sikerült elhelyezkednie az elsődleges munkaerőpiacon szeptemberben. Bár a közfoglalkoztatásban új belépő is akad, a létszám így is harmadával csökkent egy év alatt, átlagosan 122 ezer főre - írja a Magyar Idők.

A lap idézi a Belügyminisztérium jelentését, amely szerint szeptemberben is folytatódott a közmunkások gyorsuló ütemű elhelyezkedése az elsődleges munkaerőpiacon. A létszám átlagosan 122 ezer fő volt, s egy hónap alatt tízezren léptek ki a közfoglalkoztatásból. Egy év alatt nagyjából ötvenezren helyezkedtek el az elsődleges munkaerőpiacon. A főbb tendenciák maradtak: a közfoglalkoztatottak továbbra is alig kevesebb mint fele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgozik. A munkaerőhiány miatt egyre több cég alkalmazna közmunkást, a közfoglalkoztatottaknak pedig kellő motivációt jelent a jelenlegi fizetésüknél jóval magasabb minimálbér. Emellett a kormány még tovább ösztönzi őket: novembertől megduplázta az elhelyezkedési juttatását azoknak a közfoglalkoztatottaknak, akik sikeresen állnak munkába a versenyszférában. A munkabér mellett járó elhelyezkedési juttatás ezzel havi 45 600 forintra emelkedik. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.