Sport

Csúcsközelben volt Nagy Péter a súlyemelő-világbajnokságon

Csúcsközelben volt Nagy Péter a súlyemelő-világbajnokságon

2018. november 14., szerda
Csúcsközelben volt Nagy Péter a súlyemelő-világbajnokságon

Nagy Péter tizedikként végzett összetettben a plusz 109 kilogrammos kategóriában a türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság zárónapján.

Akár a 2017-es Eb-n vagy a 2016-os olimpián, 182 kilóval kezdte a versenyt a szegedi Nagy Péter, tökéletes gyakorlatot bemutatva. Másodszor a 187-tel próbálkozott, de ekkor már senki sem volt versenyben a csoportból rajta kívül. Ennél a gyakorlatánál nem tudta kellően felhúzni a rudat, így nem is tudott a kissé elöl maradó súly alá guggolni – rossz lett a gyakorlat. Kis pihenő után újra ő következett, és ezúttal már nem hibázott, mögötte a kubai Luís Lauret állt a második helyen 183 kilóval. A második fogásnem előtt egyértelmű volt, ha az általa minimálisan tervezett 415 kilót el akarja érni, 228 kilót kell löknie. Ez eddig kétszer sikerült pályafutása során: a 2016-os kazanyi Elnök-kupán, amelyen 233 kilós országos csúcsot állított fel, és a 2015-ös Eb-n, amelyen pontosan 228-at teljesített. A második fogásnemben 220 kilóval kezdett, nem is okozott gondot neki, másodikra előbb 227-et, majd módosított, és 226-ot íratott be. Ez utóbbi meg is lett.

(Fotó: iwf.com)

Következett a taktikázás. Régi vetélytársát, Kamil Kucerát követte, egyúttal licitálta felül, végül a szlovák 232-re, a magyar 234-re, vagyis országos csúcsra jelentkezett be. A B-csoport megnyerésében biztos lehetett, így már nem azösszetett 415 kiló elérése, hanem a fogásnemi magyar rekord lett a fő cél. Bár könnyedén állt fel vele, nem sikerült a csúcsdöntés, így Nagy Péter 413 kilóval fejezte be a versenyt – a magyar csapatból utolsóként fellépő, 32 éves szegedi versenyző összesítésben 413 kilogrammal 10. lett a teljes rangsorban. A 187 kilós szakításeredményével és a lökésben produkált 226 kilóval egyaránt 11. lett.

(Fotó: iwf.com)

– A fő, hogy fontos pontokat szereztem ezen a már a tokiói olimpiára kvalifikáló vb-n. A második szakításomnál az volt a baj, hogy túl sokat kellett várnom, mire sorra kerültem, és lehűltek az izmok, lökésben meg az erőgyűjtés közben kimaradt augusztusi hetek hiányoztak az új csúcshoz, bár közel jártam hozzá. Annak pedig külön örülök, hogy megnyertem a B csoportot – összegzett Nagy Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.