A mediterrán diétát már az Eszmei Kulturális Örökségek listájára is fel akarják venni. Pusztán csak azért, mert megpróbáltatások nélkül szabadulhatunk meg a kilóktól és lehetünk kicsattanóan egészségesek.
A kíméletes fogyáshoz csak napi ötadagnyi zöldségre és gyümölcsre, jó minőségű gabonára, dióra, rizsre, főtt tésztára durumbúzából, tengeri halra, vörösborra, és olívaolajra van szükség. Kisebb mennyiségben lehet enni sovány tejtermékeket, és szárnyast is. Annak sem kell megijedni, aki a vörös húst kedveli, de abból heti szinten csak 300-400 grammot lehet megenni.
A mediterrán étkezés inkább egy életstílus, mint egy diéta, így az ételek fogyasztásán is sok múlik. Üljünk le a megterített asztalhoz és lassan együk meg a vacsorát, igyunk hozzá bort – ne a tv előtt toljuk be gyorsan az ételt. A lassú evéssel hamarabb eltelítődik a gyomrunk, így kevesebb kalóriát viszünk be.
Több pozitív hatását is kimutattak a mediterrán diétának:
gyorsabb fogyás, a vércukorszint szinten tartása, a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázata. Továbbá a gyomorégés, a szívrohamok, a stroke, és az Alzheimer-kór kockázatának csökkenése.
A diéta alapja, hogy az évszaknak megfelelő friss élelmiszereket részesíti előnyben.
Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban kevesebb vegyszermaradványt, és sokkal több vitamin található.
Az összes zsiradékot olívaolajra kell cserélni.-
Ezzel kell sütni, illetve ha salátát készítünk, akkor is olívaolajjal locsoljuk meg az ételünket. A napi desszert elsősorban friss gyümölcs legyen, egyéb édességek (csoki, sütemény, stb.) csak hetente egy-két alkalommal megengedett. A mediterrán diéta mellé javasolják a napi vörösborfogyasztást is. Ez a férfiaknál napi egy-két pohár lehet, a nőknél csak napi egy pohár. Ez természetesen nem kötelező, de a flavonoidok, és az ásványi anyagok jó hatással vannak a vérképzésre, és a sejtek oxigén ellátására. Mutatunk egy isteni receptet, mely a mediterrán diéta elvei szerint készül:
RIZOTTÓ TENGERI GYÜMÖLCSÖKKEL
HOZZÁVALÓK
2 gerezd fokhagyma 4 szál újhagyma 2 evőkanál olívaolaj 20 dkg rizottó rizs 25 dkg tenger gyümölcsei (friss vagy mélyhűtött) 20 dkg zöldborsó 6 dl zöldségleves (kockából is lehet) pár levél citromfű citrom só frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
A fokhagymát megtisztítjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Az olajat tűzálló lábasban felforrósítjuk, a hagymát és fokhagymát 3 percig dinszteljük benne. A rizst, a tengeri gyümölcsöket és a zölborsót hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük, felöntjük a forró zöldséglevessel. Lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk. Közben a citrom füvet apróra vágjuk, az elkészült rizottóba forgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és citrom kíséretében azonnal tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.