Közélet

A szabad Magyarországot ünnepelték Szegeden

A szabad Magyarországot ünnepelték Szegeden

2018. október 23., kedd
A szabad Magyarországot ünnepelték Szegeden

Az Élhető Szegedért Egyesület az 56-os szabadságharcra emlékezett a Kálvária téren. A megemlékezésen Haág Zalán és Sandi Dániel mondott beszédet.

„Ma, 62 évvel a forradalom után már tereknek és utcáknak kellene viselniük a szegedi hősök nevét. Szegeden pattant ki a forradalom szikrája, így erre minden szegedi büszke lehet. Ahhoz, hogy Szeged vezetése is büszke legyen erre, úgy tűnik, másra kell bízni a város irányítását”

– mondta el Haág Zalán a rendezvényen. Haág Zalán önkormányzati képviselő megemlékező beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi szegedi városvezetés semmit sem tesz az ’56-os hősök emlékének ápolásáért. Az emléktáblákat civilek és a jobb oldali pártok segítségével sikerült felújítani.

Sandi Dániel, az Élhető Szegedért Egyesület tagja elmondta, hogy nehezen tud beszélni az ’56-os forradalom és szabadságharcról, mert emlékei nincsenek róla, de a nagyszüleitől, akik ezt valóban megélték, rengeteget hallott a kommunista rezsim igazi arcáról.

„A nagyszüleim három testvérét vitték el a szovjetek a gulágra, édesanyámék még emlékeznek, amikor Rákosi neve hallatán vigyázzba kellett magukat vágni, és az elnyomó nevét skandálni. Nekik még illett KISZ tagnak is lenni, hogy bármi előrejutáshoz jussanak. A mi generációnknak már nem kell semmilyen ifjúsági közösségnek a tagjának lenni, hogy el tudjunk végezni egy egyetemet. Azt kell mondanunk, hogy az 56-os hősök munkája és áldozata 1989-ben, a rendszerváltáskor vált igazán érezhetővé” – foglalta össze gondolatait Sandi Dániel.

A beszédben elhangzott, hogy a mai nap Magyarország 29. szabad születésnapja.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.