Egészség

A legegészségesebb csonthéjas, és csak egy hónapig kapható

A legegészségesebb csonthéjas, és csak egy hónapig kapható

2018. október 28., vasárnap
A legegészségesebb csonthéjas, és csak egy hónapig kapható

A sült gesztenye íze és illata mindenkiben felidéz valami kellemeset. A másik szerelmünk pedig a gesztenyepüré, amelyet a nap bármely szakában képesek vagyunk befalni. Keveset tudunk azonban magáról a gesztenyéről, pedig rengeteg jótékony hatása van.

Bár a növény vitamintartalma magas, sajnos a magyar változatot csak egy hónapig találhatjuk meg itthon. A hazai gesztenyét ezt követően az olasz váltja fel, a termést így végül egészen februárig, márciusig vásárolhatjuk. Hasznos, hiszen rosttartalma miatt csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a jó bélműködést. Sőt, a mogyoróhoz hasonlóan a gesztenye is gluténmentes.

A bőrünket is szépíti a gesztenye

Az E-vitamin tartalma igen magas a gesztenyének, mely fontos részét kell, hogy képezze az étrendünknek. Az E-vitamin zsírban oldódik, de a szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni, ezért kell pótolnunk rendszeresen. Az E-vitamin antioxidáns vegyület, így segít a szervezetben felgyülemlett káros szabadgyökök semlegesítésében. Védi a sejtjeinket, segíti agyunk működését, csökkenti a szívbetegség és a trombózis kockázatát. A népi gyógyászatban görcsoldó hatása miatt is kedvelt volt ez a csonthéjas. Nyersen fogyasztva sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. Az egészség mellett a szépségre is pozitív hatást gyakorol: csökkenti a narancsbőrt.

Hol található meg Magyarországon?

Nagy szelídgesztenye lelőhelynek számít a Dunakanyar, a Zalai-dombság déli része, Sopron és Kőszeg környéke. A fogyasztható gesztenyét nem szabad össze keverni vad társával, mely a ligetben található vadgesztenyefákról potyog alá. A különbség a termésen jól látható, a szelíd változat héja világoszöld és a vadgesztenyénél sokkal több tüskét meresztget. A belsejében pár darab barna termés kucorog, többnyire egymás mellett. Minél nagyobbak ezek, annál nemesebb a fajta. A jó minőségű gesztenyék nagyok, kerekdedek, vékony a belső héjuk és könnyen hámozhatóak.

Ételek gesztenyéből

Ha azt gondoljuk a gesztenye csak sütve, és püréként fenomenális, akkor nagyot tévedünk. Sok főételt tudunk feldobni vele, így húsok mellé és akár tésztába töltve és csodálatos ebédben lehet részünk.

Mutatunk néhány könnyen elkészíthető receptet:

Erdei gombás-gesztenyés metélt

Hozzávalók:

30 dkg szélesmetélt, 15 dkg erdei gomba (vargánya, sárga rókagomba), 15 db hámozott, előfőzött gesztenye, 1 csokor kakukkfű, só, frissen őrölt rózsabors, 2-3 dkg jeges vaj

Elkészítés:

A megtisztított, feldarabolt gombákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a darabolt gesztenyét, az aprított kakukkfüvet és kb. fél decilitert a tészta főzőlevéből, majd 2-3 percig tovább pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a jeges vajat, és a serpenyőt rázogatva megvárjuk, míg elolvad benne – szinte besűríti a ragu levét. Végül összekeverjük az előzőleg sós vízben kifőzött tésztával, és tányérra halmozzuk.

Vasalt csirkecomb mentás gesztenyeraguval

Hozzávalók:

4 nagyobb csirke felsőcomb kicsontozva só 2 evőkanál szűz olívaolaj 1 nagyobb sárgarépa karikákra vágva 1 kisebb póréhagyma karikákra vágva 16 - 20 szem előfőzött gesztenye só, fehér bors fél csokor friss mentalevél finomra vágva burgonyakeményítő 1/2 dl fehérbor

Elkészítés:

A combokat besózzuk, és fél órára félretesszük. Ezután az olajjal serpenyőbe rakjuk, és egy vízzel töltött edénnyel lepréseljük ez a vasalás művelete -, majd egyszer megfordítva készre sütjük. A raguhoz a sárgarépát és a póréhagymát a gesztenyével együtt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mentalevelet, majd kevés vízzel készre pároljuk. Végül keményítővel besűrítjük, és fehérborral felöntjük.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.