Kultúra

Szent Gellért Fesztivált rendeznek Szegeden

Szent Gellért Fesztivált rendeznek Szegeden

2018. szeptember 17., hétfő
Szent Gellért Fesztivált rendeznek Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek péntektől a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az október 1-ig tartó hangversenysorozaton olyan komolyzenei ritkaságnak számító művek csendülnek fel, amelyek Szegedgazdag zenei életét tovább színesítik. A koncertek különleges hangulatát a szegediszékesegyház egyedülálló akusztikája biztosítja. Az egy évtizedes múltú fesztivál különleges művészi, kulturális és zenei élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is. A rendezvény alaptói missziójuknak tekintik a fiatal tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is. A fesztivál nyitányaként a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak közreműködésével rendeznek kamarakoncertet, másnap Johann Sebastian Bach barokk csellóra írt művei csendülnek föl ugyanitt, vasárnap pedig német műdalokat hallhat a közönség a salzburgi Mozarteum Egyetem öt énekművészének tolmácsolásában.

Szeptember 24-én a székesegyházban a Szent Gellért Akadémia zenekara ad szimfonikus koncertet Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee dirigálásával. A fesztiválon két tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 25-én Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit.

Szeptember 26-án a Dómban újabb szimfonikus koncert következik, melyen a Szent Gellért Akadémia zenekara mellett föllépnek a salzburgi Mozarteum Egyetem szólistái, valamint a Brnói Filharmonikus Zenekar Kórusa. Immár hagyomány, hogy a fesztivál vendégkoncertjeivel Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Szeptember 27-én Budapesten a Mátyás-templomban ad hangversenyt a fesztivál zenekara a Mozarteum szólistáival és a brnói kórussal, 29-én pedig Csehországban, a lednicei kastély kápolnájában lépnek föl.

A fesztiválhoz minden évben kapcsolódik jótékonysági rendezvény. Szeptember 30-án aSzegediNemzeti Színházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára szerveznek gálakoncertet. A hangversenyen fellép Miklósa Erika és Horváth István operaénekes, Szarka Tamás énekes, zeneszerző, valamint Érdi Tamás zongoraművész, közreműködik aSzegediSzimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

A fesztivál október 1-jén a zene világnapján Az orgona mesterei című koncerttel zárul. A székesegyház orgonáját Szamosi Szabolcs szólaltatja meg, a koncerten partnere a hegedűn játszó Pál István Szalonna lesz.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.