Írjon nekünk

Közélet

Jó kávét készíteni igazi kihívás, de tanulható

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Vaníliás, szerecsendiós de még akár dohányból készült kávét is ihatunk. Ismerkedünk az új ízekkel, de népszerűségi listát még mindig a hagyományos presszó kávé vezeti.

Régen a kotyogós kávéfőző össze nem téveszthető sípolására kelt ki az ágyból a család apraja –nagyja. A kávé illata manapság is ilyen hatást vált ki azokból, akik nem tudják nélküle elképzelni az ébredést. Ma már frissen őrölt kávébabból készült latte-t, vagy capuccinót is ihatunk a saját otthonunkban a legmodernebb, olykor már nem is méregdrága kávégépekből. A vendéglátóhelyeknek viszont pont az a célja, hogy jobb minőségű kávét szolgáljanak fel, mint amit otthon tudunk készíteni.

Egy barista a kávé bűvöletében él

Perna Andor 2006-óta barista. Amikor kezdte a szakmát még szinte ismeretlen foglalkozásnak számított főállásban kávét készíteni – árulta el az elsősorban Budapesten dolgozó kávé szakember, aki már oktatja is ezt a szakmát.

„ Mióta berobbantak az olasz kávék a piacra, sokkal nagyobb a választék az ízek tekintetében. A legtöbb kávézó már saját pörkölést, és ízvilágot is kialakított, ezzel próbálnak különlegesek lenni a piacon.” – adott rövid áttekintés a kávékról.

Ha egy barista munkába áll valahol, először a kávégépet ellenőrzi. A jó kávé alapja egy jól karbantartott, kitűnő műszaki állapotú és tiszta eszköz. Ha ez megvan, akkor jöhet az örlemény és víz. Ha azt gondolnánk, hogy a vizet elég csak beletölteni a gépbe és mehet a főzés nagyot tévedünk. A barista azt mondja, hogy a kelleténél egyetlen fokkal hidegebb vagy melegebb víz keserűvé teheti a kávét.

„Rossz kávé nem létezik, csak olyan, ami rosszul van elkészítve” – vallja Andor.

Magyarországon a legnépszerűbb még mindig a presszó. Igaz az már kezd kimenni a divatból, hogy mindegy milyen, mindegy hol, csak ébresszen fel. Sokan inkább előbb indulnak otthonról, hogy egy kávézóban, újságot lapozgatva igazán jó minőségű kávéval nyissák a napot.

A tejjel készült kávéknál jut fontos szerepe a megfelelő tejhab elkészítésének. Egy capuccinót agyon lehet csapni a túlfőzött tejhabbal, melyet még egy rakás kakaóval, és fahéjjal is megszórnak. Nyáron virágkorát élték a frappék, és a jegeskávék, ezeket fel lehet dobni vaníliafagyival, vagy tejszínhabbal is- de itt is  figyelni kell arra, hogy minőségi, finom alapanyagokkal dolgozzunk.

Újdonságnak számít a fűszeres kávé. Ebbe kardamont vagy szegfűszeget is tesznek például, ezzel adva új ízt a feketének.  A kávékészítési eljárások is folyamatosan fejlődnek. Egyre elterjedtebb a french press elnevezésű technológia, amellyel, egy sokkal tisztább, filteres kávét főzhetünk.

Manapság már hideg vízben is kioldják a kávébabból a fekete nedűt. Ez azonban sokkal hosszadalmasabb folyamat, 4 óra kell ahhoz, hogy elkészüljön. Ezt az eljárást az alpinisták fejlesztették ki, és sokkal frissítőbb hatást lehet vele elérni, mint hagyományos társainál.

Nem olcsó a barista kávéfőző, de megéri

Ha megjött a kedvünk, hogy a fentieket saját otthonunkban készítsük el, ahhoz be kell szereznünk egy jó minőségű, és többféle kávé főzésére alkalmas kávégépet. Az általános funkciók között szerepel az eszpresszó, dupla eszpresszó, capuccino, és a latte gomb. Persze a latte-hoz, azaz tejeskávéhoz, olyan tejtartály is kell, ami felhabosítja a tejet, és szépen a kávéhoz keveri. Ilyet nagyjából 60-80 ezer forintért be lehet szerezni.

Ha csak sima kapszulás kávéfőzőt veszünk, ahhoz is millió ízesítésű tartályt lehet kapni, amivel változatossá tehetjük a reggeleget, és ezt már nagyjából 20 ezer forintból be is tudjuk szerezni.

Ha valaki komolyan gondolja, tanfolyamra is elmehet

Szegeden is több helyen kínálnak barista tanfolyamokat, ahol el lehet sajátítani a kávé főzés összes fortélyát. A tanfolyamon a világ kávéfajtáit, pörkölési technológiáit, de még a létező kiszereléseket is meg kell tanulni. Természetesen a tanfolyam végére akár profi kávéfőzővé is válhatunk.

Ki az a barista?
A baristák tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Ismerniük szükséges a kávékészítés teljes folyamatát, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve: a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit, valamint képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani. A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott.

Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Egy nap alatt hat embert mentettek ki a Balatonból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szörfösöket, és SUP-deszkásokat is.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Hyde parkból posztolgatott Lázár János

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tett egy kis sétát.

Tovább olvasom

Hírzóna

Székely kapun át vezet az út a makói kempingbe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/sk.jpg

Megjelent:

Szerző:

Réti Zoltán erdélyi fafaragó mester keze munkáját dicséri.

Tovább olvasom

Aktuál