Közélet

Jó kávét készíteni igazi kihívás, de tanulható

Jó kávét készíteni igazi kihívás, de tanulható

2018. szeptember 16., vasárnap
Jó kávét készíteni igazi kihívás, de tanulható

Vaníliás, szerecsendiós de még akár dohányból készült kávét is ihatunk. Ismerkedünk az új ízekkel, de népszerűségi listát még mindig a hagyományos presszó kávé vezeti.

Régen a kotyogós kávéfőző össze nem téveszthető sípolására kelt ki az ágyból a család apraja –nagyja. A kávé illata manapság is ilyen hatást vált ki azokból, akik nem tudják nélküle elképzelni az ébredést. Ma már frissen őrölt kávébabból készült latte-t, vagy capuccinót is ihatunk a saját otthonunkban a legmodernebb, olykor már nem is méregdrága kávégépekből. A vendéglátóhelyeknek viszont pont az a célja, hogy jobb minőségű kávét szolgáljanak fel, mint amit otthon tudunk készíteni.

Egy barista a kávé bűvöletében él

Perna Andor 2006-óta barista. Amikor kezdte a szakmát még szinte ismeretlen foglalkozásnak számított főállásban kávét készíteni – árulta el az elsősorban Budapesten dolgozó kávé szakember, aki már oktatja is ezt a szakmát.

„ Mióta berobbantak az olasz kávék a piacra, sokkal nagyobb a választék az ízek tekintetében. A legtöbb kávézó már saját pörkölést, és ízvilágot is kialakított, ezzel próbálnak különlegesek lenni a piacon.” – adott rövid áttekintés a kávékról.

Ha egy barista munkába áll valahol, először a kávégépet ellenőrzi. A jó kávé alapja egy jól karbantartott, kitűnő műszaki állapotú és tiszta eszköz. Ha ez megvan, akkor jöhet az örlemény és víz. Ha azt gondolnánk, hogy a vizet elég csak beletölteni a gépbe és mehet a főzés nagyot tévedünk. A barista azt mondja, hogy a kelleténél egyetlen fokkal hidegebb vagy melegebb víz keserűvé teheti a kávét.

„Rossz kávé nem létezik, csak olyan, ami rosszul van elkészítve” – vallja Andor.

Magyarországon a legnépszerűbb még mindig a presszó. Igaz az már kezd kimenni a divatból, hogy mindegy milyen, mindegy hol, csak ébresszen fel. Sokan inkább előbb indulnak otthonról, hogy egy kávézóban, újságot lapozgatva igazán jó minőségű kávéval nyissák a napot. A tejjel készült kávéknál jut fontos szerepe a megfelelő tejhab elkészítésének. Egy capuccinót agyon lehet csapni a túlfőzött tejhabbal, melyet még egy rakás kakaóval, és fahéjjal is megszórnak. Nyáron virágkorát élték a frappék, és a jegeskávék, ezeket fel lehet dobni vaníliafagyival, vagy tejszínhabbal is- de itt is figyelni kell arra, hogy minőségi, finom alapanyagokkal dolgozzunk.

Újdonságnak számít a fűszeres kávé. Ebbe kardamont vagy szegfűszeget is tesznek például, ezzel adva új ízt a feketének. A kávékészítési eljárások is folyamatosan fejlődnek. Egyre elterjedtebb a french press elnevezésű technológia, amellyel, egy sokkal tisztább, filteres kávét főzhetünk.

Manapság már hideg vízben is kioldják a kávébabból a fekete nedűt. Ez azonban sokkal hosszadalmasabb folyamat, 4 óra kell ahhoz, hogy elkészüljön. Ezt az eljárást az alpinisták fejlesztették ki, és sokkal frissítőbb hatást lehet vele elérni, mint hagyományos társainál.

Nem olcsó a barista kávéfőző, de megéri

Ha megjött a kedvünk, hogy a fentieket saját otthonunkban készítsük el, ahhoz be kell szereznünk egy jó minőségű, és többféle kávé főzésére alkalmas kávégépet. Az általános funkciók között szerepel az eszpresszó, dupla eszpresszó, capuccino, és a latte gomb. Persze a latte-hoz, azaz tejeskávéhoz, olyan tejtartály is kell, ami felhabosítja a tejet, és szépen a kávéhoz keveri. Ilyet nagyjából 60-80 ezer forintért be lehet szerezni.

Ha csak sima kapszulás kávéfőzőt veszünk, ahhoz is millió ízesítésű tartályt lehet kapni, amivel változatossá tehetjük a reggeleget, és ezt már nagyjából 20 ezer forintból be is tudjuk szerezni.

Ha valaki komolyan gondolja, tanfolyamra is elmehet

Szegeden is több helyen kínálnak barista tanfolyamokat, ahol el lehet sajátítani a kávé főzés összes fortélyát. A tanfolyamon a világ kávéfajtáit, pörkölési technológiáit, de még a létező kiszereléseket is meg kell tanulni. Természetesen a tanfolyam végére akár profi kávéfőzővé is válhatunk.

A baristák tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Ismerniük szükséges a kávékészítés teljes folyamatát, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve: a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit, valamint képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve megfelelő kávét ajánlani. A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.